Julínek otočil, výjimku pro novorozence nezastaví

Martina Macková
9. 7. 2008 11:07
Zákon by mohl platit už od srpna, říká Šojdrová
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Děti, které se narodí za měsíc, už zřejmě nebudou muset platit za první dny života v porodnici.

Ministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek (ODS) totiž nakonec nebude tím, kdo zbrzdí platnost normy, kterou projedná horní komora na dnes začínající schůzi.

Pokusí se o to ale jiní senátoři za ODS a rozhodne až hlasování.

Čtěte také: Bude se za novorozence platit déle? Na vině je jedno číslo

Zákon má udělit první výjimky z placení za lékařskou péči pro novorozence, dárce orgánů a lidi, kterým léčbu nařídí soud.

Ministr se rozhodl

Julínek chtěl původně zákon vrátit do sněmovny, protože v něm chybí největší sankce. Ta hrozí zdravotnickým zařízením a lékařům, kteří od pacientů nevybírají poplatky, zrušením smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Sankci ze zákona vypustila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, autorka předlohy zákona. Poslanci ODS ji kritizovali, že to udělala svévolně, ona argumentuje tím, že tato sankce dává pojišťovnám velkou moc.

"Pan ministr nebude navrhovat, aby se zákon upravil, a tím pádem vrátil do sněmovny. Nechce průběh schvalování komplikovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministra Tomáš Cikrt.

"Vítám to, jednali jsme s panem ministrem o tom a dohodli se. Budu se snažit přesvědčit i ostatní senátory ODS, mám k tomu příklady z praxe," řekla Šojdrová.

Zákon by tedy mohl začít platit ihned poté, co jej opatří podpisem prezident. Což může být třeba už do měsíce.

"Ano, zákon by mohl platit od srpna," potvrzuje Šojdrová.

Jednací sál Senátu
Jednací sál Senátu | Foto: Senát P ČR

Návrh na změnu podá místo Julínka Filipiová

ODS má v Senátu většinu a kdyby se rozhodla zákon změnit, norma by znovu putovala do sněmovny a začala by platit později. Poslanci by už zákon nemohli nijak měnit. Při projednávání se ČSSD pokusila do normy zapracovat výjimky z placení také pro důchodce, invalidy a děti do 18 let.

Návrh na změny ministr nepodá, mohl by ale padnout od jiného senátora ODS, připouští mluvčí Cikrt. Podle něj bude Julínek o tom, jak se rozhodl, mluvit s ostatními senátory.

"Mně se hrubě nelíbí, že sankce v zákoně chybí. Návrh na její doplnění proto podám. Je otázka, nakolik pak ostatní kolegové vyslyší ministra. Záleží na hlasování," řekla Aktuálně.cz senátorka Daniela Filipiová (ODS).

Senát projedná výjimky z reformy příští týden v úterý na výboru, hned ve středu pak o nich budou senátoři hlasovat na plénu.

Proč Julínek na tvrdou sankci, kterou zpracoval jeho úřad, rezignoval? Odpověď je jednoduchá: Nerezignoval. Sankci je totiž možné do zákona vepsat už v nejbližších měsících.

"Zákon se bude otvírat několikrát, je možné jej upravit," potvrdil plán Cikrt.

Koalice se už před nedávnem dohodla, že další výjimky a úpravy zákona budou platit od ledna dalšího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy