ODS chce být čistá, komunistům však přihrává miliony

Tomáš Netočný
7. 3. 2011 8:29
Odměny z dozorčích rad městských firem odvádějí komunisté na stranický účet
"Třešničky nebrat," nařídilo vedení ODS svým členům. Praxe však ukázala, že to neplatí všude. Díky ODS si KSČM vylepšuje financování z veřejných rozpočtů
"Třešničky nebrat," nařídilo vedení ODS svým členům. Praxe však ukázala, že to neplatí všude. Díky ODS si KSČM vylepšuje financování z veřejných rozpočtů | Foto: Jan Langer

Ostrava - ODS chce být zásadně antikomunistickou stranou, současně však komunistům pomáhá k vylepšení jejich stranického rozpočtu.

Výkonná rada ODS sice zrušila 18 místních sdružení, která na radnicích spolupracovala s KSČM, v některých velkých městech však díky občanským demokratům získali komunisté pozice v dozorčích radách městských firem.

Jde často o velké městské společnosti s rozpočty ve stovkách milionů korun a komunisté sami přiznávají, že odměny za působení v těchto firmách převádějí na stranický účet.

Občanští demokraté se tak podílejí na tom, že peníze z veřejných rozpočtů končí v pokladně strany, kterou oficiálně označují za úhlavního politického nepřítele.

Například v Ostravě mají komunisté své lidi v šesti dozorčích radách velkých společností ve stoprocentním vlastnictví města. Pro jejich dosazení do funkcí hlasovalo jedenáct z celkem dvanácti zastupitelů ODS.

Pro příští čtyři roky do nejbližších komunálních voleb tím komunistům pomohli k příjmu nejméně 1,5 milionu korun z rozpočtu města.

Privilegovaná opozice

Komunisté jsou v Ostravě jedinou opoziční stranou, které koalice ODS a ČSSD takovou účast v dozorčích radách umožnila. Až na jednu výjimku totiž všechny ostatní místa obsadila koalice svými lidmi.

Žijete v Ostravě? Zajímá vás? Fanděte jí s Aktuálně.cz na Facebooku!

"Část těch peněz převádíme do volebního fondu a část využíváme na humanitární účely," uvedl zastupitel z KSČM Josef Babka. "Určité finance také slouží k úhradě nákladů na běžný provoz našeho zastupitelského klubu."

Komunista Babka je předsedou dozorčí rady akciové společnosti Ostravské komunikace, s odměnou 12 tisíc korun měsíčně. Firma s rozpočtem přes čtyři sta milionů korun udržuje silnice a veřejné osvětlení ve městě, má ale také zakázky od kraje a Ředitelství silnic a dálnic.

Současně působí Josef Babka ve firmě Ekova Electric a za působení v dozorčí radě mu náleží odměna 8 tisíc měsíčně. "Všechny peníze z odměn odevzdáváme pokladníkovi našeho zastupitelského klubu," sdělil Josef Babka.

ODS a komunisté

  • Kongres ODS v roce 2006 přijal usnesení, kterým zakazuje přímou či nepřímou spolupráci s KSČM na radnicích města obcí.
  • V pondělí 28. února 2011 odebrala výkonná rada strany licenci 18 místním sdružením a tím je prakticky rozpustila.
  • "Je to krok správným směrem," uvedla první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. "Vedení ODS už muselo přijmout jasné stanovisko."
  • V prosinci 2010 umožnili zastupitelé ODS v Ostravě účast komunistů v dozorčích radách šesti velkých firem ve vlastnictví města a zajistili tím straně příjem z veřejného rozpočtu.
  • "Idea je jedna věc a praktická politika věc druhá," uvedl člen výkonné rady ODS Zbyněk Stanjura. "Kdybychom byli vůči komunistům nekompromisní na všech frontách, skončili bychom v opozici všude.

Další lidi má KSČM v Ostravě ve společnostech Technické služby, Ostravské výstavy, Dům kultury města Ostravy a Ovanet. Všechny firmy jsou ve stoprocentním vlastnictví města a do všech dozorčích rad dosadila komunisty také ODS.

Tak to prostě chodí

Lidé z vedení KSČM potvrdili, že podobným způsobem jako v Ostravě předávají jejich zastupitelé své odměny na stranický účet také v jiných městech. Přesné pokyny, nebo pravidla, jak tyto finance využívat, však ústřední výbor KSČM dosud nevydal.

"Takhle nějak to chodí všude," uvedl Milan Bičík, místopředseda ústředního výboru KSČM pro vnitřní život strany, přípravu voleb a komunální politiku. "Zatím nemáme přesný přehled, ve kterých firmách naši lidé po volbách působí, ale dáváme to dohromady."

Řadoví členové ODS i jejich kolegové ve vedení strany se sice shodují, že jim taková podpora komunistů vadí, současně však připouštějí, že jí nedokážou zabránit.

"Idea je jedna věc a praktická politika věc druhá," říká například člen výkonné rady ODS Zbyněk Stanjura. "Kdybychom byli vůči komunistům nekompromisní na všech frontách, skončili bychom v opozici všude. A to by ODS neprospělo, prodělala by na tom."

Tohle jsem nechtěl

Také šéf oblastního sdružení ODS v Ostravě a náměstek primátora Tomáš Petřík, připustil, že se mu účast komunistů v dozorčích radách městských firem nelíbí. "Když jsem se před čtyřmi lety stal zastupitelem, takhle jsem si to nepředstavoval," sdělil Tomáš Petřík.

"V dozorčích radách se ale přece politika nedělá," říká radní Petřík. "Jsou to obchodní společnosti a k žádné ideové spolupráci ODS s komunisty tam nedochází."

Spolupráci s KSČM na radnicích měst a obcí zakazuje místním sdružením strany usnesení kongresu ODS z roku 2006. V pondělí 28. února výkonná rada rozhodla, že rozpustí své místní organizace v 18 obcích a městech, protože lidé z ODS tam na obecních úřadech s komunisty nějakým způsobem spolupracují.

"Myslím si, že je to krok správným směrem," uvedla první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. "Vedení ODS už muselo přijmout jasné stanovisko."

 

Právě se děje

Další zprávy