Odmítnutí Gazdíka ohrozilo schválení rozpočtu Sněmovnou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 12. 2013 15:35
Původní plán schválit rozpočet před Vánoci může padnout, záleží na ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fakt, že se čtvrtým místopředsedou Sněmovny ve středu nestal zástupce klubu TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, může zbrzdit projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Na ranním grémiu dolní parlamentní komory se politické frakce dohodly, že zrychlené projednání rozpočtu brzdit nebudou. Poté, co padly dohody o volbě zástupce TOP 09 do vedení Sněmovny, ale zřejmě padne i dohoda o rozpočtu.

Stačilo by k tomu veto dvou poslaneckých klubů - TOP 09, která má zájem o křeslo ve vedení Sněmovny, a přidat by se musela i ODS, která to minimálně zvažuje.

"To reálně hrozí. Signály od ODS zatím nemáme, myslím, že o tom mluvil hlavně pan Kalousek. Budeme o tom samozřejmě dál vyjednávat," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Padne dohoda o rozpočtu?

Jiný sociální demokrat, blízký vedení strany, je o něco ostřejší: "Dohody padly. Podle mě to bylo hnutí ANO, které Petra Gazdíka nevolilo. Babiš si neuvědomuje, co riskuje - rozpočet."

V tajné volbě je těžké určit, jak poslanci toho kterého klubu hlasovali, nicméně zatímco ČSSD mimo záznam přesvědčuje, že vina je na straně hnutí ANO, další spekulace mluví o "vytrestání" předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ze strany jeho odpůrců v klubu. To ale představitelé sociální demokracie navenek popírají.

Faktem je, že před druhým kolem volby se sešly na poradu právě kluby hnutí ANO a ČSSD.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek varoval Sněmovnu už před druhým kolem volby před nedodržováním dohod.

"Pokud na začátku naší práce nemáme torpédovat křehkou rodící se důvěru elementárních politických dohod, tak opravdu naléhám na své rozhovory s předsedy klubů, které jsem na toto téma vedl, kteří mi všichni, když už ne přislíbili, tak zcela akceptovali jakýsi pomyslný nárok TOP 09 na to, aby na to poslední volné místo místopředsedy byl zvolen náš kandidát. Prosím, nekažme to na samém začátku," prohlásil ve Sněmovně Kalousek.

ODS se ještě rozhodne

Po neúspěšné volbě začala být hrozba veta pro zkrácené čtení rozpočtu reálná. Nicméně ODS se ještě nerozhodla.

"Myslím, že je to tak padesát na padesát," tvrdí místopředseda ODS Jiří Pospíšil a předseda klubu Zbyněk Stanjura jen s úsměvem říká: "Uvidíme, uvidíme."

Dohoda z rána - ještě před volbou čtvrtého místopředsedy Sněmovny - zněla, že žádná z politických frakcí nebude brzdit rychlé projednání rozpočtu. V tom případě rodící se většina ve Sněmovně počítala s tím, že by už tento pátek prošel rozpočet připravený Rusnokovou vládou v prvém čtení a konečné třetí čtení by pak Sněmovna mohla stihnout ještě těsně před Vánoci - 20. prosince.

Pokud by nakonec spolu s TOP 09 vetovala rychlejší projednání rozpočtu i ODS, museli by se poslanci sejít ještě mezi svátky, případně by v černém scénáři nemuseli stihnout projednat rozpočet do konce roku.

Miliardy do rezerv

První čtení rozpočtu je připraveno na tento pátek - a právě tehdy by musely dva kluby jeho zkrácené projednání zavetovat.

Rodící se koalice navíc chce rozpočet ve Sněmovně ještě upravovat - a to tak, že omezí provozní výdaje všech ministerstev.

"Mohlo by to být 10 až 15 procent u všech resortů, procenta se mohou lišit. Teď se počítá, kolik by to mohlo být miliard. A tyto miliardy by šly do rozpočtové rezervy," říká vysoce postavený sociální demokrat.

Seškrtané miliardy by šly do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Je to ústupek ze strany ČSSD hnutí ANO - sociální demokraté původně počítali s tím, že by Sněmovna schválila rozpočet tak, jak jej připravil Rusnokův kabinet, a teprve začátkem roku pak přijala jeho novelu. Naproti tomu ANO prosazovalo škrtat už teď - ve druhém čtení.

Volba místopředsedy, která možná prozatím zablokovala další dohody o průběhu schůzí Sněmovny, se bude opakovat na příští schůzi. Klub TOP 09 je připraven opět nominovat Petra Gazdíka - zdroje zevnitř klubu mluví o tom, že TOP 09 už jednou ustoupila v případě Miroslava Kalouska.

 

Právě se děje

Další zprávy