Odcházení Josefa Dobeše. Není poradcem, ani členem VV

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 4. 2012 14:58
Exministr nezaplatil členský příspěvek, zvažuje i opuštění klubu Věcí veřejných
Josef Dobeš.
Josef Dobeš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV) po týdnu odchází z pozice poradce ve svém bývalém úřadě a zároveň zvažuje svoji budoucnost ve Věcech veřejných.

V tuto chvíli není členem strany, jelikož nezaplatil členský příspěvek, a možná ve svých krocích bude pokračovat. Nabízí se odchod z klubu VV, nebo i úplné opuštění Poslanecké sněmovny.

Odejít z funkce poradce na ministerstvu školství se Dobeš rozhodl kvůli negativním reakcím v médiích na jeho návrat do úřadu.

Dobeš měl pravidelný tisícikorunový příspěvek zaplatit k poslednímu březnu. Rozhodl se ho ale na stranický účet neposlat. "Čistě technicky jsem nezaplatil členský příspěvek, tak nejsem členem. Ale ještě se bavíme o tom, jestli jsem v poslaneckém klubu VV," řekl dnes Dobeš.

Podle svých slov se rozhodl příspěvek nezaplatit i kvůli tomu, že ho ministři z VV nepodpořili v jeho odporu k dalším škrtům v rozpočtu školství. Právě nesouhlas se snižováním platů učitelů a dalšími úsporami uváděl jako hlavní důvod svého konce v pozici ministra.

O své další politické budoucnosti se chce rozhodnout během měsíce.

K Dobešovu odchodu z VV vicepremiérka Karolína Peake poznamenala, že jí není známo, že by Josef Dobeš zaslal rezignaci na členství.

"Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný," dodala.

Poradcem týden

"Z důvodu negativních mediálních ohlasů jsem se rozhodl odstoupit od pracovní smlouvy poradce prvního náměstka Ladislava Němce. Moje smlouva měla být do výše 0,3 úvazku s hrubým příjmem 312 korun za hodinu. Mým jediným cílem bylo pomoci ve chvíli, kdy politici přešlapují na místě a neřeší nástup nového ministra školství," uvedl Dobeš v prohlášení.

"Po nečekané mediální smršti a novinářském přístupu, který neváhám označit za hyenismus, jsem se však zařekl, že práh ministerstva školství už nepřekročím," dodal.

Ladislava Němce Dobešovo rozhodnutí mrzí, ale chápe ho. "Pod velkým mediálním tlakem docházelo k dehonestaci jeho osoby, která není hodna demokratické společnosti," řekl Aktuálně.cz.

Dobešův odchod prý podle něho znamená mírnou komplikaci, kterou však úřad zvládne.

Návrat Dobeše na ministerstvo kritizovala třeba ČSSD, podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka se jednalo o opožděný aprílový žert. Po Dobešově odchodu už v minulosti volala odborná veřejnost i někteří koaliční politici.

Vadilo jim například špatné čerpání z evropských fondů, nesouhlasili ani s připravovanou reformou vysokých škol nebo působením kontroverzního úředníka a předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

Nový ministr je stále neznámý

Současný šéf resortu Němec měl dřív na ministerstvu na starosti regionální školství. Dobeše si přizval do týmu svých poradců, aby mu pomáhal s další agendou ministerstva, například vysokými školami či fondy EU.

O Dobešově nástupci se stále jedná, padla například jména poslanců VV Dagmar Navrátilové či Milana Šťovíčka, hovoří se i o místopředsedkyni sněmovny a VV Kateřině Klasnové.

Rezignaci zdůvodnil nesouhlasem se škrty v rozpočtu svého úřadu. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy