Odbory vyhlásí stávku, Kalousek chce rozpočet -105 mld.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 5. 2011 13:59
Kalousek: pokud vláda nepřijme úsporný rozpočet s deficitem 105 miliard, odejdu
Foto: Markéta Šrajbrová

Praha - Železničáři v pondělí vyhlásí další stávku, řekl v neděli v České televizi předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek. Důvodem je chystaný úsporný rozpočet státu na příští rok.

Dufek se přímo v televizi utkal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který spojil se škrty svou další budoucnost ve vládě: pokud prý neprotlačí vládou státní rozpočet s úsporným deficitem 105 miliard korun, tak kabinet opustí.

Kalousek: Nemůžu jinak

"Jiný rozpočet nepředložím, nemohu," uvedl Kalousek. Na otázku, zda by jinak odešel z vlády, odpověděl: "Samozřejmě."

Ministerstvo financí očekává, že v letošním roce deficit veřejných financí klesne na 4,2 procenta hrubého domácího produktu. Loni činil podle ministerstva 4,7 procenta a předloni 5,9.

Kalousek uvedl, že dodržení plánovaného rozpočtu předpokládá "některé nezbytné kroky". Patří mezi ně úsporná opatření či zvýšení daně z přidané hodnoty, které už schválila vláda.

Nižší sazba by se tak měla od příštího roku zvednout na 14 procent, v roce 2013 by se obě sazby měly sjednotit na 17,5 procenta. Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Dufek: Dostaneme stát pod tlak

Odborářský bos Dufek v diskuzi nezastíral, že hrozba další stávkou je krokem, jak dostat Nečasův kabinet do úzkých a donutit ho k sociálním ústupkům.

"Jeho názory jsou v jedné linii, a pokud nebude pod tlakem, tak od nich neustoupí," řekl Dufek o ministru Kalouskovi.

Kdy by se podle železničářů mělo stávkovat odborář neuvedl.

V případě reformy každopádně Dufek požaduje zvýšení platů o pět procent. A to dokonce nejen ve veřejné sféře, ale i v soukromých firmách - prý aby se "společnost ekonomicky neštěpila".

 

Právě se děje

Další zprávy