Obžaloba: Schvaloval puč. VV udeřily na Jankovského

Martina Machová Martina Machová
30. 3. 2012 14:40
Podle špiček VV na Zlínsku má ministr VV opustit stranu i vládu, pokud s Kočí souhlasil
Kamil Jankovský na konferenci VV.
Kamil Jankovský na konferenci VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Zlín - Vedení Věcí veřejných ve Zlínském kraji, v čele s poslancem VV Martinem Vackem , zaútočilo na svého spolustraníka, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského.

Odhlasovali si výzvu, aby byl Kamil Jankovský vyloučen ze strany. Důvod je však poněkud kuriózní - odchod ministra Nečasovy vlády ze strany má nastat v případě, že se ukáže, že se jeho slova na záznamu omylem pořízeném Kristýnou Kočí  nakonec vysvětlí tak, že schvaloval "puč" uvnitř VV. 

"Krajská rada VV ve Zlínském kraji doufá, že projednávané informace se nepotvrdí," dodávají straníci. Pro toto prohlášení zvedlo ruku osm z devíti členů regionálního vedení.

Špičky zlínských "véček" požadují, aby Jankovský vysvětlil své angažmá během vládní krize na jaře 2011 před stranickým grémiem.

"Požadujeme jasnou odpověď na uvedenou otázku, a tím ukončení této nechutné a VV poškozující spekulace," vysvětluje své požadavky vedení VV ve Zlínském kraji. 

Jak to bylo na jaře 2011

Kamil Jankovský ve svém čtvrtečním prohlášení vysvětloval svou reakci na záznamu tak, že "byl v průběhu krátké společné cesty autem postaven před velké množství informací."

"Proto jsem doporučil týdenní odklad. Během něj jsem informace vyhodnotil jako nepodložené a možnost vzniku frakce jsem považoval za nesprávnou. O tom jsem také Kristýnu Kočí informoval. Tím pro mne tato záležitost skončila," tvrdí Jankovský.

Chválí, či nechválí Jankovský Kočí

Jankovský: …a časově jak?

Kočí: ...no časově... příští víkend schůzka s nastaveným pracovním fahrplanem, časování ´plně jasný... a samosebou s ekonomikou nastavenou, s Biskou v zádech a se vším…příští tejden... řek, že si teďka do týdne všecko jako rozmyslíme, že on udělá ty kroky a všechno a ekonomika a všechno bude připravená.

Jankovský: …to je dobrý...

Jak se Jankovský staví k výzvě zlínského vedení VV, se nepodařilo Aktuálně.cz zjistit. Ministr nezvedal mobilní telefon a neodpovídal ani na zaslané SMS.

Máslo na hlavě

Je třeba připomenout, že svou roli sehrál v korupční aféře Věcí veřejných i zlínský poslanec a iniciátor petice proti Jankovskému Martin Vacek.

Vytvořil Bártovi alibi poté, co loni Kristýna Kočí s Jaroslavem Škárkou oznámili, že se je neformální stranický šéf Vít Bárta pokusil uplatit. Když Bárta přišel s vysvětlením, že šlo o půjčky, Vacek uvedl, že i jemu Vít Bárta dal peníze a že to byla půjčka. 

Politické grémium VV je svoláno  na příští úterý. Mimo role Kamila Jankovského a jeho případné budoucnosti v Nečasově kabinetu se na něm bude probírat i další strategie nejmenší vládní strany, tedy jestli zůstane ve vládě, nebo zda na základě informací uvedených v poslední nahrávce opustí vládu.

To navrhuje například místopředseda VV Tomáš Jarolím, který svým spolustraníkům vzkázal, že pokud strana dál setrvá v koalici s ODS a TOP 09, rezignuje na svůj stranický post.

 

Právě se děje

Další zprávy