Obstáli jsme, řekl Fischer s koncem předsednictví

Domácí Domácí
29. 6. 2009 12:07
Premiér zhodnotil uplynulého půl roku, kdy Češi řídili Evropskou unii
Foto: Naďa Straková

Praha - České předsednictví Evropské unii, které skončí společně s červnem, má za sebou konkrétní výsledky a při vedení EU plně obstálo. Novinářům to řekl premiér Jan Fischer.

"Předsednictví se stává minulostí," řekl. Zároveň upozornil, že nešlo o "něco, co začalo 1. ledna letošního roku". "Česká republika se na něj připravovala několik měsíců."

A byla podle něj úspěšná. Priority ve znamení tří E (ekonomika, energetika, Evropa a svět) byly podle něj vhodně zvoleny, což ukázaly už první "ostré" lednové dny.

Ty proběhly ve znamení plynové krize, kdy se značná část Evropy ocitla bez dodávek suroviny z Ruska. Důvodem byly spory mezi Moskvou a Kyjevem. "Myslím si, že tam politická garnitura uspěla," zhodnotil současný premiér své předchůdce.

Kromě toho považuje za úspěch i fakt, že se podařilo zabránit snahám některých zemí o ekonomický protekcionismus.

Narážel tak například na prohlášení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který vytýkal francouzským automobilkám, že místo v zemi galského kohouta vyrábějí auta v Česku.

Fischer poděkoval i úředníkům, kteří podle něj prokázali, že jsou lidmi na pravém místě. Ukázalo se to především po pádu vlády Mirka Topolánka, kdy vše pokračovalo bez zádrhelů.

 

Právě se děje

Další zprávy