Obří ekotendr končí, vláda stopla zakázku za miliardy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 12. 2011 16:40
Výběrové řízení na likvidaci starých ekologických zátěží za desítky miliard korun se ruší
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda zrušila miliardovou zakázku na odstranění starých ekologických škod.

Odmítla totiž schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun.

Proti schválení smlouvy se vyslovil již dříve premiér Petr Nečas. Podobný postoj už vyjádřily i koaliční Věci veřejné.

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl už po zveřejnění nabídek Petr Nečas.

Odmítnout nabídku firmy Marius Pedersen Engineering doporučil i ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj nabídka nepřinese dostatečné úspory.

"Nabídka vybraného uchazeče, přestože obsahuje nejnižší nabídkovou cenu, nesplňuje očekávání a předpoklady Ministerstva financí České republiky, s nimiž bylo zadávací řízení shora uvedené veřejné zakázky zahajováno," napsal Kalousek ve vyjádření k nabídce.

Společnost Marius Pedersen Engineering už dříve uvedla, že nebude na stát podávat arbitrážní žalobu, pokud vláda skutečně zakázku ukončí bez faktického vítěze.

"Postoj ministerstva financí nás mrzí, protože jsme do toho vložili poměrně velký kapitál a úsilí, což by při této variantě přišlo vniveč. Je jasné, že rozhoduje spíše politický zájem než nějaká věcná diskuse," řekl obchodní ředitel Pavel Borůvka.

O zakázku se ucházely ještě dvě další firmy. Geosan Group podal nabídku ve výši 57,8 miliardy a Environmental Services ze skupiny J&T zakázku ocenil na 65,5 miliardy.

Protikorupční organizace Transparency International už dříve vládu vyzvala, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

 

Právě se děje

Další zprávy