Obama řekl Topolánkovi ano. V dubnu přiletí do Prahy

Kateřina Eliášová
26. 2. 2009 18:10
Ministerstvo zahraničí zatím nechce informace oficiálně potvrdit
Americký prezident Barack Obama přislíbil návštěvu České republiky
Americký prezident Barack Obama přislíbil návštěvu České republiky | Foto: Reuters

Praha - Fakt, že Česko tento půlrok předsedá Evropské unii, zřejmě pomohl Praze k nesmírně prestižní návštěvě.

Jak uvedl jako první server iHned, americký prezident Barack Obama přijal pozvání, které mu krátce po zvolení poslal jak prezident Václav Klaus, tak premiér Mirek Topolánek a přijede do Prahy na summit Evropská unie - USA.

Americký prezident by měl v České republice strávit jednu noc. O datu se spekuluje, zřejmě ze 4. na 5. dubna. Reportérům Aktuálně.cz to potvrdilo několik přesně informovaných zdrojů z diplomatických kruhů.

Žádný z nich si však nepřál být citován s ohledem na to, že dosud nepřišlo oficiální potvrzení z Bílého domu.

V podobném tónu se nesou i komentáře ministerstva zahraničí. "Konečné slovo má v těchto případech vždy Bílý dům. Dokud nepřijde oficiální potvrzení odtud, nemůžeme to tvrdit s jistotou," uvedla pro Aktuálně.cz například Veronika Kuchyňová Šmigolová, která v Černínském paláci vede Odbor bezpečnostní politiky.

"Je pravda, že se velmi snažíme, aby Barack Obama přijel, děláme pro to maximum. Nicméně v tuto chvíli je brzy něco potvrzovat," dodala. Je to i oficiální stanovisko ministerstva zahraničí, které Aktuálně.cz tlumočila mluvčí ministra Karla Schwarzenberga Zuzana Opletalová.

Obama by měl v Praze jednat na závěr krátké návštěvy Evropy, která začne summitem G20 v Londýně, následovat budou oslavy 60. výročí vzniku NATO ve Štrasburku.

Ve hře o summit Evropská unie - USA byly vedle Prahy také Brusel a Štrasburk.

S Obamou pravděpodobně přiletí i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates.

Americký prezident zavítá do České republiky po necelých dvou letech. George Bush byl v Praze v červnu roku 2007.

Obamova administrativa nyní zvažuje, zda bude pokračovat v projektu výstavby protiraketové základny a radaru v Polsku a České republice. Washington nyní naznačuje, že budoucnost radaru závisí na tom, zda Írán bude pokračovat v jaderném programu.

Bush před dvěma lety v Praze jednal o radaru, mezitím byla smlouva mezi ČR a USA podepsána. Poslanecká sněmovna však o ní zatím nehlasovala.

Připravujeme další podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy