O poplatcích v nemocnici poslanci nestihli hlasovat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 4. 2011 16:47
Ministr Leoš Heger připravil sérii reformních zákonů ve zdravotnictví
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanecká sněmovna více než dvě hodiny jednala o zákonu, který má například zvýšit poplatek za den v nemocnici nebo zavést standardy zdravotní péče.

Poslanci ale nestihli o zákonu hlasovat a kdy se k němu vrátí, není jasné.

Návrh předložila koaliční vláda, opozice s ním však zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že pacienti za zvýšení poplatků nic nedostanou. Obává se, že zavedením standardů bude kvalitní péče pouze pro bohaté.

Novela je první ze série reformních zákonů, které hodlá předložit do konce června ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Platit by měla od ledna 2012.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že pokud bude zavedeno rozlišení zdravotní péče na standard a nadstandard, podá návrh k posouzení Ústavnímu soudu.

Podle bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD) nelze žádnou změnu obsaženou v zákonu považovat za přínos pacientovi.

"Pokud bude zvýšen hospitalizační poplatek z 60 na 100 korun, tak to bude pro VFN znamenat řádově miliony korun ročně navíc. Současně s tím se může stát, že se zvýší tlak pacientů na zkrácení hospitalizace, tím pádem paradoxně může klesnout počet ošetřovacích dní, což je nepochybně žádoucí jev," řekla v souvislosti s novelou ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění počítá mimo jiné s tím, že poplatek za denní pobyt v nemocnici se zvýší ze současných 60 korun na 100.

Prozatím nebude započítáván do ochranného limitu, který činí pro děti a důchodce 2500 korun, pro ostatní 5000 ročně. Původně měla novela změnit i placení v lékárnách.

Vedle toho novela ruší zákaz připlácení na lepší péči. Pro pacienty se však zatím nic nezmění, nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Už letos by si ale pacienti mohli podle novely připlatit za lepší materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy