O osudu reforem začne sněmovna rozhodovat 7. června

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 5. 2011 16:35
S klíčovými reformními zákony chce Nečasův kabinet spojit i hlasování o důvěře vládě
Schůze by měla trvat dva týdny, není ale vyloučeno, že se protáhne.
Schůze by měla trvat dva týdny, není ale vyloučeno, že se protáhne. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klíčové reformy, se kterými hodlá spojit svou budoucnost vláda Petra Nečase, začne Poslanecká sněmovna projednávat 7. června.

Na program by měly být zařazeny návrhy na zvýšení DPH, sociální reforma, novela zákona o veřejných zakázkách a nový občanský zákoník.

Schůze je prozatím naplánována na dva týdny, není ale vyloučeno, že se protáhne ještě o týden. Opozice s většinou předloh nesouhlasí a patrně bude jejich projednávání zdržovat.

Koalice původně uvažovala, že k projednání reforem svolá mimořádnou schůzi, to ale zatím podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) v plánu není.

"Nevylučuji, že si někdo vzpomene, že chce mimořádnou schůzi. Může se stát, že tu budou třítýdenní obstrukce, já si to neumím sice představit, teoreticky to přiznat musím," řekla. Doplnila, že podle jejího názoru je však lepší věci projednat řádně, pokud je to možné.

Vláda ve středu rozhodla o zvýšení DPH. Tímto krokem chce získat prostředky na důchodovou reformu.

Poslanci by měli projednat i sociální reformu. Ta mimo jiné mění podmínky pro vyplácení rodičovského příspěvku. Reforma dále počítá s tím, že by se zdravotně postiženým nově vyplácely pouze dvě dávky - na mobilitu a na pomůcky. Změnit by se měl i systém posuzování zdravotního stavu kvůli přidělení příspěvků.

Cílem novely zákona o veřejných zakázkách je mimo jiné odstranit možnost "šití" zakázek na míru předem vybraným uchazečům. Limit pro povinné vypsání veřejné zakázky by se měl od roku 2014 snížit na jednotnou hranici milion korun.

Nový občanský zákoník klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran.

 

Právě se děje

Další zprávy