O čem byl sjezd ČSSD? Odpovídal expert

Redakce DOM
26. 3. 2007 16:30
On-line - Jiří Paroubek se stal znovu předsedou ČSSD. Ale volilo ho méně členů strany, než si sám připouštěl. Proč? Čtěte on-line rozhovor.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na vaše otázky, jak lze číst výsledky brněnského sjezdu sociální demokracie, odpovídal politický analytik Aktuálně.cz Petr Holub.

V analýze, kterou jste už mohli na stránkách on-line deníku číst, Petr Holub shrnul víkend takto: Paroubek byl zvolen s podmínkou, že se změní. Delegáti mu dali jasně najevo, že s mnoha jeho kroky, ani s jeho stylem nesouhlasí. Není však jisté, jestli předseda poslechne.

Co se děje v sociální demokracii? Jak otřásl ČSSD odchod Miloše Zemana? A jaká je skutečná pozice Jiřího Paroubka?

Odpovědi naleznete v on-line rozhovoru

Odpovězeno: 26. 03. | 15:31Autor: fx

Otázka: Já i několik mých přátel si myslíme, že jsme vlastně založením a smýšlením sociálními demokraty. Ovšem úplně jinými, než je dnešní strana ovládaná hulváty typu Paroubka, Ratha a Sobotky. Myslíte si, že máme naději na sociálně demokratickou stranu podle našich představ?

Petr Holub: Sociální demokracie podle mého soudu odpovídá stavu celé společnosti, tak se asi v nejbližší době moc nezlepší. Teď mluví o modernizaci, která by právě měla přiblížit ČSSD někomu jinému, než příjemcům sociálních dávek, jenže to nepůjde bez nových tváří v čele. Je teoretická možnost, že se tam objeví za dva roky na dalším sjezdu.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:34Autor: Martin Jařábek

Otázka: Dobrý den. Myslíte si, že M.Dalík myslel svá slova vážně, když v dokumentu ČT řekl, že chce zavírat špičky ČSSD!?? On uvedl, že je spolu s M.Topolánkem hluboce přesvědčen, že jsou špičky ČSSD kriminálníci. Když hovořil s Kmentou, svěřil se mu, že chce některé členy ČSSD pozavírat.

Petr Holub: Dobrý den. Nečetl jsem ještě o těchto výrocích pana Dalíka. Ale nebral bych je vážně, protože byly řečeny v hospodě a spíše měly sociální demokraty jen shodit. Pokud se tak oba pánové bavili, svědčí to spíše o jejich úrovni.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:38Autor: Zvědavá

Otázka: Myslíte si, že pozice Jiřího Paroubka je skutečně slabší? Nebo to byl od lidí na sjezdu truc za Zemana? Myslím tím: Kdyby byl sjezd za měsíc, dopadl by Paroubek líp?

Petr Holub: Nemyslím, že je Paroubkova pozice slabší. Dostal podmínku, aby změnil své chování vůči straníkům - jeho hyperaktivita mnohým připadá jako arogance. To však nic nemění na tom, že je šéfem strany, za kterého není náhrada.
Má to i druhý rozměr. Naschvály na sjezdu ukázaly Paroubkovi, jak mocní jsou šéfové krajů a jak by mu mohlo škodit, že za sebou nemá nějakou silnou krajskou organizaci. Jenže to Paroubek pochopitelně věděl už před sjezdem.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:41Autor: Pavel Jelínek

Otázka: Výžený pane Holube. Věříte J.Paroubkovi slova, které pronesl v Lednu před médii, podle kterých ho M.Melčák několikrát přesvědčoval, že je exministr Bublan tajným agentem cizích výzvědných služeb? Jinak exministr Bublan nazval paranoidního Melčáka "vlnovcem". Děkuji.

Petr Holub: Vážený pane Jelínku, na to skutečně nedokážu odpovědět. Politici používají slova natolik účelově, že si bez ověření mohu být jist pouze tím, že je skutečně řekli.
S panem Melčákem jsem mluvil jednou, vypadal, že je ve stresu, ale nepřipadal mi jako paranoik.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:46Autor: Lukáš

Otázka: Zdravím M.Holuba. Chtěl bych se ho zeptat: Proč J.Paroubkovi mnozí novináři přilepili tu nálepku "diktátor"?

Petr Holub: Dobrý den. Pan Paroubek vzbuzuje emoce na veřejnosti, mezi politiky i mezi novináři. Pokud média píší do titulku nebo do komentáře, že Paroubek je diktátor, podléhají těmto emocím.
Je fakt, že předseda ČSSD je silnou osobností, že nepřiznává chyby a vždy tvrdě hájí všechno, co kdy udělal. Slabé povahy, které se s ním nechtějí hádat, to nazývají diktátorstvím.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:49Autor: Milan

Otázka: Co myslíte, budou neustále přitroublí novináři a komentátoři kreslit postavu Paroubka jako diktátora i když tento sjezd jasně prokázal, že realita je jiná než novinový svět ?

Petr Holub: Myslím, že řeči o diktátorství mírně ustanou, protože všichni - pan Paroubek i jeho kritici - museli vidět, že když se ve straně spojí několkik krajů, je na ně i předseda krátký.
Ovšem známá hyperaktivita pana Paroubka dá časem zase novinářům příležitost, aby se k oblíbené přezdívce vrátili. Navíc jim při tom bude aplaudovat ODS.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:52Autor: Bijec

Otázka: Jak je možné, že ČSSD nevadí proleninská rétorika KSČM? Však je to hrůza!

Petr Holub: Tomu také moc nerozumím. Jiří Paroubek řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, že se slova předsedy Filipa o Leninovi nesmějí přeceňovat, že to byl jen folklór. Řekl bych, že většina lidí je na připomínky Lenina a jeho revoluce citlivější, ovšem Paroubek se snaží udržet korektní vztahy s příbuznou opoziční stranou. Nemyslím si však, že Paroubkovi řeči o Leninovi imponují.

Odpovězeno: 26. 03. | 15:59Autor: Martin Fešák

Otázka: Dobrý den. Myslíte si, že může být slušným primátorem člověk, který kryje grázly typu pana Jančíka (úmyslně srazil policistu a odjel) a pana Burgermeistera (uradl hyenisticky věci po zesnulé)!? Narážím tím na pana Béma, který tyto pány kryje. Podotýkám, že se konaly proti Jančíkovi mohutné protesty!

Petr Holub: Dobrý den, příliš jsem nestudoval činnost pánů Bürgermeistera a Jančíka, i když zprávy o nich jsou skutečně varovné.
Pokud bych se na to podíval jako na obecný problém poctivého politika, který musí spolupracovat například v městské radě s nepoctivými, má tři možnosti reakce:
1) Stát se také nepoctivým.
2) Zůstat poctivým a tolerovat nepoctivost kolegů.
3) Získat co největší politický vliv a zabránit co nejvíce nepoctivostem.
Zvenku přitom nejde poznat, kterou cestu dotyčný politik zvolil. Něco se o tom dozvědět by vyžadovalo trochu pátrání.
Jinak - když Pražané volí ODS stále více a radostnějí, proč by měnila své vedení?

Odpovězeno: 26. 03. | 16:00Autor: Milan Menhart

Otázka: "Jak číst?" Inu tak, jak nás to
ve škole naučili. Rozlišovat písmenka
ží-a nazývat věci pravými jmény. Za pomoci selského rozumu.S touto výbavou obyčejného člověka nepo-
třebujeme, aby nám informace předžvý-
kávali novodobí vykladači písma.

Petr Holub: Díky, že jste odpověděl za mě.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:04Autor: FAiR

Otázka: Dobrý den,
jak si myslíte, že po víkendovém sjezdu bude vypadat reálná politika ČSSD ve sněmovně? Bude dál politikařit nebo se začne reálně bavit o reformách s vládou?

Petr Holub: Vidím to temně a vinu bych nedával čistě sociální demokracii. Vláda a ČSSD se budou bavit velmi málo, nemají k tomu žádný politický důvod. ODS spěchá se svými zákony a debaty se sociální demokraty by zdržovaly. Pro KDU a Zelené jsou dohody s ČSSD nebezpečné, protože nakonec by se velké strany mohly dohadovat přes jejich hlavu. Sociální demokraté nemají důvod opouštět zásadovou opoziční roli.
Budu však zvědavý, jestli strany při očekávaných sporech budou užívat věcné argumenty, anebo se ještě víc pustí do populismu (viz chudě stařenky, které nemají na léky).

Odpovězeno: 26. 03. | 16:08Autor: Janek

Otázka: Jaký názor máte na pana Kalouska a jeho veletoč o 360°? Jak je možné, že tenhle člověk rozdmýchával v minulých měsícíh antikomunistickou nenávist, přitom později chtěl uzavřít pakt s komunisty? Jak asi bylo těm politickým věznům(z doby totality), ke kterým těsně předtím pronášel obdivná slova?

Petr Holub: Pan Kalousek je podle mě velice schopný politik, který ovšem často dělá velice netradiční kroky. On sám vysvětloval, že koalici s podporou komunistů vymyslel, aby zabránil velké koalici ODS a ČSSD, která by lidovce zlikvidovala. Prý tak učinil i s vědomím, že bude za svůj krok oprávněně odsouzen lidmi, kterých si váží. Nemám důvod mu nevěřit, je fakt, že se politika často dělá podle pravidla "účel světí prostředky".

Odpovězeno: 26. 03. | 16:09Autor: Beruška

Otázka: Pane Holube,kdy začnete vy i vaši kolegové informovat objetivně a ne tak,jak velí modrá strana?

Petr Holub: Vážená paní, těžko odpovědět. Upozorňuji však, že častěji jsem vyzýván, abych přiznal, že jsem tajný "socan".

Odpovězeno: 26. 03. | 16:15Autor: Tomáš L.

Otázka: Dobrý den. Je podle vás pan Melčák "konstruktivní" poslanec, anebo jen prohnaný přeběhlík, kterému šlo o koryto? Připomínám, že právě Melčák Wágnera s Teplíkem tvrdě kritizoval v roce 98!!!

Petr Holub: Osobně nepochybuji o tom, že pan poslanec musel být pod velkým stresem. Do jaké míry byl jeho přechod způsoben emočním zkratem, rozumnou úvahou, anebo nátlakem zvenku, je otázka, na kterou se asi nikdy nepodaří odpovědět.
Připomínám jeden výklad přestupu pánů Teplíka a Wagnera v roce 1996 - bylo to prý s vědomím Miloše Zemana, kterému takový posun vyhovoval. Tuto variantu - že Paroubek přechod pánů Pohanky a Melčáka schvaloval, jen to nechce přiznat - však letos můžeme vyloučit.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:17Autor: Milan

Otázka: A ještě jedna drobnost, proč novináři vyžadují od ČSSD, aby podporovala vládu a její návrhy, když obstrukční politiku ODS v minulém období akceptovali a často podporovali? Vědí vůbec čeští novináři, že liberální program není jediný možný (dobu jediných správných ideí máme snad už dávno za sebou)?

Petr Holub: Máte pravdu, že v tomto případě panuje v českých médiích značná nerovnováha. Věřme, že to dělají jen z nepřiznaných sympatií k pravici a že to není z nařízení vedení redakcí.
Ovšem u Práva je stejný problém v opačném gardu.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:20Autor: phylie

Otázka: Vzhledem k relativně malé podpoře Paroubka na sjezdu - lze odhadnout, zdali, kdyby se teď konala přímá volba předsedy - zda by dostal stejně málo hlasů nebo je u řadových členlů oblíbenější než u delegátů?

Petr Holub: Tohle odhadnout nejde. Myslím si však, že Jiří Paroubek je dost šikovný, aby najal schopnou marketingovou firmy a straníky převálcoval. Takže zcela bez záruky: dostal by víc, než šedesát.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:22Autor: Martin Úlehlík

Otázka: Věříte J.Čunkovi? Já mu rozhodně nevěřím. Proč se Topolánek s problémem kolem VAE obhájil před novináři, zatímco Čunek selhal? Je v tom nečisté svědomí?

Petr Holub: Nejde o to, jestli mu věřím - nakonec ho ani osobně neznám. Jasné je, že jako vrcholný politik neustál tvrdý mediální útok. Legitimní je pak otázka, jestli je na vrcholnou politickou pozici dost kompetentní.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:24Autor: Simona

Otázka: Dobrý den! Jak ovlivnilo sjezd a volbu J. Paroubka odstoupení M. Zemana? Mělo reálný dopad na stranu nebo bylo jen zbytečným humbukem a plácnutím do vody? Děkuji.

Petr Holub: Dobrý den! Podle toho, co jsem slyšel na sjezdu, nebylo vystoupení Zemana ze strany příliš důležité. Delegáti panu Paroubkovi mnohem víc vyčítali, jak pod vedením pana Tvrdíka funguje aparát Lidového domu.
Zřejmě však delegátům vadilo, že v si pan Paroubek v úvodním projevu vyřizoval deset minut účty s nepřítomným panem Zemanem.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:26Autor: Koukal

Otázka: Myslíte, že Zemanův teatrální odchod ze strany byl skutečným vzdáním se toho, že by napříště ovlivňoval dění v ČSSD?

Petr Holub: Podle mě byl pokusem nějak ovlivnit sjezd. Takže není vyloučeno, že prosadit svůj vliv v ČSSD bude zkoušet i nadále. Jen mu to půjde stále hůř.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:26Autor: Mirek

Otázka: Koho jste volil?

Petr Holub: V červnu ODS, na podzim Zelené.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:29Autor: Vladislav Černík

Otázka: Nemyslíte si, že je potřeba nyní reformovat reformu a modernizovat modernizaci?
Tj. přemýšlet o negativních dopadech snižování daní, krácení nemocenské atd.
U modernizace přemýšlet např. o zhoršování statusu střední třídy, i díky velkému procentu lidí z nižší třídy a příliš velkým příjmům manažerů.

Petr Holub: Máte pravdu, že politici by své kroky měli častěji promýšlet. Ale pokud jde o daně, tak přes snižování sazeb jejich výběr roste. A nemocenskou máme zřejmě největší v Evropě. Tam bych předchozí kroky neměnil.
Na střední třídu se opravdu zapomíná, přesto věřím, že se dokáže prosadit i bez pomoci politiků.

Odpovězeno: 26. 03. | 16:31Autor: Pepe

Otázka: Jakou má šanci ČSSD se svým "programem" dál a myslíte,že Paroubek ČSSD dlouhodobě škodí nebo prospívá

Petr Holub: Paroubek byl jeden z mála lidí, kteří chtěli stranu v květnu 2005 zachraňovat, a podařilo se mu to.
Teď je otázka, jestli může straně přinést něco víc, než svou neuvěřitelnou aktivitu. Například jestli dokáže upravit program tak, aby oslovil střední třídu. Pokud mu to nepůjde, měl by z pohledu ČSSD hledat nástupce

VŠE O SJEZDU ČSSD:

 

Právě se děje

Další zprávy