Nový průzkum: Zeman na cestě k Hradu dotahuje Fischera

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 8. 2012 11:35
Podle průzkumu Factum Invenio dělí Zemana od prvního Fischera jen 1,4 procentního bodu
Fischer už rozjel kampaň.
Fischer už rozjel kampaň. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Miloš Zeman dýchá v prezidentských dostizích na záda dosavadního favorita Jana Fischera. Tedy alespoň podle srpnového průzkumu agentury Factum Invenio.

Podle tohoto šetření by Jan Fischer dostal v prvním kole 22 procent hlasů, Miloš Zeman pak jen o 1,4 procentního bodu méně - 20,6 procenta.

"Do druhého kola by postoupili dva nejsilnější kandidáti: nestranický Jan Fischer a jako jasná jednička levicových voličů Miloš Zeman," komentuje své vlastní šetření Factum Invenio.

Průzkum i s nekandidujícími

Aktuálně.cz ovšem už dříve upozornilo na úskalí průzkumů prezidentské volby, které se stále opakuje: i tento průzkum agentury Factum Invenio počítá pro první kolo se dvěma kandidáty, kterým průzkum přisoudil výrazný zisk, ale kteří zároveň kandidaturu vůbec neohlásili: s Janem Švejnarem a Tomiem Okamurou.

Jan Švejnar, který v průzkumu obsadil s 12,2 procenta třetí příčku, se ještě vůbec nevyjádřil, Tomio Okamura na čtvrtém místě (s 7,3 procenta) avizoval, že se rozhodne až po výsledcích senátních voleb, ve kterých kandiduje.

Zeman ho dotahuje?
Zeman ho dotahuje? | Foto: Vojtěch Marek

"Netvrdím, že ta čísla jsou v daném průzkumu nesprávná. Oba - Fischer i Zeman - byli premiéry a je reálné, že lidi teď oslovují takto známí kandidáti. Ale jsem skeptický, že by tato čísla vypovídala o tom, jak skutečně dopadnou volby v lednu nebo v únoru 2013," komentuje průzkum politolog Tomáš Lebeda.

A dodává: "Je těžké předvídat, co s pořadím udělá kampaň, hlavně pak velkých stran."

Straníci v průzkumech netáhnou

Kandidáti sněmovních stran i v tomto průzkumu vcelku pohořeli: pátou příčku obsadil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier (6,5 %), až sedmou kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg (5,2 %) a osmou kandidát nejsilnější vládní strany - ODS - Přemysl Sobotka (4,8 %).

"Zvláštní je právě malý zisk těchto kandidátů. Ale na druhou stranu - tyto prezidentské volby jako vůbec první u nás můžou přinést řadu překvapení," dodává Tomáš Lebeda.

Z kandidátů malých stran se do první osmičky dostala i tentokrát Jana Bobošíková za Suverenitu - s 5,3 procenta se vklínila na šesté pozici mezi Jiřího Dienstbiera a Karla Schwarzenberga.

Ostatní agentury ještě vyčkávají

Volební prezidentské průzkumy zatím dělají jen dvě agentury: právě Factum Invenio a pak Median. Agentura STEM zatím vyčkává (dělá pouze klientské průzkumy, např. pro ČSSD), ale chystá se i na ty veřejné.

CVVM jako pracoviště Sociologického ústavu je chce rozjet až na podzim poté, co bude jasnější, kdo skutečně kandiduje. Právě CVVM upozorňuje na problematiku dosavadních průzkumů.

"Když na seznam zařadíte i kandidáta, který ve vašem průzkumu získá třeba dvě procenta, ale vůbec kandidovat nebude, někomu ta dvě procenta ubere a celý výsledek zkreslí," upozornil už dříve Daniel Kunštát, zástupce vedoucího CVVM.

CVVM pak slibuje "sofistikovanější" průzkumy, kdy chce modelovat i druhé kolo v několika variantách podle toho, kdo by do něj postoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy