Nové dělení postů? Měla by je získat KSČM

Martina Macková
22. 6. 2008 8:30
Koalice má plán, jak zvítězit nad matematikou zákona
Poslanci KSČM přišli na schůzi sněmovny v tričkách se symbolem iniciativy "Ne základnám"
Poslanci KSČM přišli na schůzi sněmovny v tričkách se symbolem iniciativy "Ne základnám" | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rozdělení nových postů ve výborech, o které se sněmovna dva týdny hádala a nepracovala kvůli tomu, nebude tak úplně přesně podle zákona.

Kdyby se totiž koalice, která o to usilovala, držela striktně jednacího řádu, místa ve výborech by až na dvě výjimky získali komunisté.

Čtěte také: Koalice si prosadila výhodu ve výborech sněmovny

Jednací řád není jen kus papíru, je to zákon. Prakticky je ale ve sněmovně možné všechno. A koalice vymyslela kličku.

Umělé spojení klubů, výsledek jistý

V jednacím řádu se dosti složitě vysvětluje, kdo a jak by mohl získat nová místa ve výborech. A když se matematicky dojde k výsledku, ten mluví jednoznačně.

Infobox

Co říká jednací řád

  • Volební komise navrhne počet poslanců zvolených do sněmovny  se vydělí stanoveným počtem členů výboru (komise) , který se zvětší o 1, takto získané číslo je číslem volebním (vyjde číslo 10).
  • Volebním číslem vydělí počet členů jednotlivých klubů, kterým se přidělí počet míst ve výboru rovnající se celému číslu z podílu.
  • Bylo-li takto rozděleno o jedno místo ve výboru více, než je stanovený počet takových míst, odečte přebývající místo poslaneckému klubu, který vykázal nejmenší zbytek při dělení.
  • Zbylá nerozdělená místa přidělí jednotlivým poslaneckým klubům, které vykazují největší zbytky po dělení. Vykazují-li kluby stejný zbytek  po dělení, přidělí místo ve výboru klubu s větším počtem členů.

KSČM by mohla obsadit do výborů dalších 16 členů. Strana má přitom ve sněmovně pouze 26 poslanců. Zbylé dva výbory, kde se počet členů zvýší z 22 na 23, vycházejí pro ODS.

„Obsadíme jako koalice všechny výbory," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Čtěte také: ODS: O funkce nešlo, budeme to dělat zadarmo

Jednací řád podle něj totiž umožňuje, aby se v takovém případě strany spojily a tím získaly jiná čísla, která se používají pro výpočet toho, kdo místa získá.

Koalice tak „spojí" kluby zelených a lidovců a tím získá při výpočtu takový výsledek, který potřebuje k obsazení míst. „Je to čistě účelové," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců KSČM.

Obsadí posty zelení a lidovci?

Opozice plán už minulý týden kritizovala a označila jej za nové rozdělení výsledků voleb, na protest bojkotovala jeho projednávání. Opoziční poslanci také požadovali, aby tři nezařazení poslanci (bývalí sociální demokraté) deklarovali, zda ve výborech budou patřit jejich posty koalici nebo ne.

Při koaličním plánu se zdá, že to udělat nemusí. „Vychází to i pro případ, že by tři nezařazení poslanci dali své posty opozici," říká Tluchoř,

Kdyby ale opoziční strany postupovaly stejně, jako se chystá koalice, mohly se by se také čistě pro tento účel spojit. Pokud by se klubu ČSSD a KSČM spojily a dva ze tří nezařazených poslanců se přidali, opět by byl výsledek jiný.

Místa by získala opozice, a ne koalice.

V kuloárech byl k vidění smějící se David Rath (ČSSD) a Petr Tluchoř (ODS).
V kuloárech byl k vidění smějící se David Rath (ČSSD) a Petr Tluchoř (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

„Jsme zvědaví, zda místa ve výborech obsadí zelení a lidovci, když už výpočet vyjde v jejich prospěch. Je to ale 16 míst a zelení mají problém obsadit jakýkoliv nový výbor. Pokud na tato místa dosadí své lidi ODS, bude to jen důkaz, jak účelová tato kalkulace byla," dodávají opoziční poslanci.

Koalice se rozhodla zvýšit počet členů ve všech výborech o jednoho. Zdůvodnila to tím, že v některých výborech suchý počet členů a také rovné rozdělení mezi opoziční a koaliční začal blokovat rozhodování. V případě, že koalice bude mít o jeden hlas navíc, bude moci lépe prosazovat vládní záměry.

"Přepisují se tím jen dohody po volbách, ne výsledky. Každý starosta to zná, že v komisích by měl být lichý počet členů, aby se dalo rozhodovat," řekl Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy