Nová pravidla pro sport schválena: Kdo chce státní peníze, musí přiznat počet sportovců

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 23. 4. 2016 18:30
Na ministerstvu školství Kateřiny Valachové vznikne speciální rejstřík, do kterého se budou muset zapsat sportovní svazy a organizace žádající příspěvek od státu. Údaje o počtu trenérů a sportovců mají být veřejně přístupné na internetu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nová pravidla pro rozdělování státních dotací pro sportovce v pátek odhlasovali poslanci. Na ministerstvu školství Kateřiny Valachové vznikne speciální rejstřík, do kterého se budou muset zapsat sportovní svazy a organizace žádající příspěvek od státu.

V něm budou mimo jiné muset uvádět, kolik mají aktivních sportovců a trenérů a zda u nich sportuje mládež. Ministerstvo se pak podle toho rozhodne, kolik kterému svazu přispěje.

“Není to bič na sportovní prostředí. Aby stát opravdu reálně mohl řídit svou politiku v oblasti sportu, potřebuje k tomu náležitá data. Musíme vědět, kde chybí trenéři, kam zacílit dotační programy,” obhajovala rejstřík Valachová.

Ministerstvo chce také více dohlížet, jak svazy sportovce vykazují - v minulosti totiž počty členů často navyšovaly. Údaje o počtu trenérů a sportovců mají být veřejně přístupné na internetu.

Rejstřík se má spustit za dva roky. Velké sportovní svazy pak budou mít šest měsíců, aby se do něj zapsaly. Menší sportovní kluby dostanou roční lhůtu. "Nikdo se nemusí bát, že by se hned musel zapisovat, bude na to dost času. Dotačních programů vypisovaných letos se to ještě nedotkne," dodala Valachová.

Ministerstvo příští rok na dotacích rozdá šest miliard korun, což je o 2,3 miliardy více než letos. Sportovní kluby ale čekají i další změny ve financování - všechny peníze bude nově rozdělovat pouze ministerstvo školství, a to vždy na tři roky.

"Jdeme s tím návrhem do rozpočtové debaty a jsem přesvědčen, že tohoto cíle dosáhneme," řekl premiér Bohuslav Sobotka v Nymburku delegátům valné hromady České unie sportu (ČUS). "Jde i o to, aby se těch šest miliard promítlo do střednědobého rozpočtového výhledu."

Všechny peníze z hazardu do sportu

Až dosud přerozděloval část financí Český olympijský výbor - šlo o část daní z hazardu. Poslanci ale v dubnu rozhodli, že od příštího ledna dostane všechny peníze na sport od loterijního byznysu úřad Valachové a sám rozhodne, kde je použít.

Ministr financí Andrej Babiš navíc slíbil, že bude peníze do sportu postupně navyšovat -  v roce 2018 chce svazům poslat dokonce sedm miliard korun. Peníze hodlá vzít z podílu loterijních daní, který dnes připadá obcím. Radnice by o peníze z hazardu měly úplně přijít do roku 2020.

Podle nového zákona mohou o dotace žádat nejen svazy a kluby, ale také sportoviště. Ministerstvo také může přidělit peníze na pořádání významných sportovních akcí. Na státní podporu naopak nedosáhnou sportovci, kteří v minulých třech letech dopovali nebo byli pravomocně odsouzeni za nekalosti ve sportu nebo dotační podvody.

 

Právě se děje

Další zprávy