Nikdo nám nevěřil, že běžíme s českým prezidentem, říkaly Ukrajinky

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
23. 3. 2024 16:45
Když mladí, aktivní lidé z iniciativy Impakt připravovali první běh s prezidentem Petrem Pavlem, podle svých slov se obávali, jestli vůbec mladí lidé přijdou. Zejména, když běh začal v sobotu v devět hodin ráno. Nakonec ale mohli sledovat, jak přišlo kolem dvou stovek zájemců, mezi kterými jednoznačně převažovali mladí. Radost měl také prezident, který s nimi sliboval další akce.
Aktuálně.cz zachytilo výjimečnou akci, při které si šli lidé poprvé zaběhat s prezidentem Petrem Pavlem. Akci organizovala skupina mladých Impakt. | Video: Radek Bartoníček

Nepovažuji to za něco mimořádného, já běhám pravidelně, říkal prezident Petr Pavel Aktuálně.cz, než vyběhl na téměř čtyřkilometrovou trať v pražské Stromovce. Navzdory jeho slovům však o svým způsobem mimořádnou akci šlo. Poprvé takto běžel s mnoha lidmi jako prezident, poprvé na běh mohl přijít úplně kdokoliv, a poprvé šlo také o společnou akci s mladými, aktivními lidmi z iniciativy Impakt Česko, kteří chystají s prezidentem dlouhodobější spolupráci. 

Původně avizovaný začátek se musel o několik minut posunout, protože zájemců o fotografii s prezidentem, a také o povídání s ním, bylo tolik, že oficiální čas startu nebylo možné stihnout. Pavel nikoho neodmítl, evidentně ale měla starosti jeho ochranka, která se snažila držet lidi alespoň několik centimetrů od prezidenta a přitom si neustále prohlížela dav přítomných.

Evidentně si ale všichni lidé přišli zaběhat, někteří přitom byli evidentně trénovaní, protože nasadili dosti ostré tempo. Pavel nebyl mezi nejrychlejšími, ale na svůj věk běžel ve slušném tempu, v němž zvládl celou trasu. Po skončení ho opět obklopili zájemci, se kterými se opět fotil a také se s nimi dával do řeči.

"Mám opravdu velkou radost, že se všechno zdařilo. Nebylo jednoduché celou akci připravit, navíc já do noci točil videoklip, takže jsem spal jen několik málo hodin," říkal koordinátor iniciativy Impakt Česko Šimon Šebek a avizoval, že brzy proběhnou další akce mladých - některé s podporou či účastí prezidenta. "Na naše stránky jsme dali formulář pro zájemce, kteří by s námi chtěli spolupracovat. A hlásí se nám jich skutečně hodně," dodal Šebek. 

 

Právě se děje

Další zprávy