ANO po volbách zahájilo očistu. Chystá se zrušit "problematickou" buňku v Praze 4

Jiří Pšenička
Aktualizováno 8. 11. 2018 18:59
V Praze 4, největší městské části metropole, má být zrušena oblastní organizace hnutí ANO. Podle informací Aktuálně.cz příslušný návrh v úterý schválilo krajské předsednictvo Babišova hnutí. "Naše krajské předsednictvo požádalo o zrušení oblastní organizace Praha 4. Žádostí by se mělo zabývat celostátní předsednictvo hnutí na svém dalším  jednání," reagoval na dotaz krajský předseda Jan Říčař.
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

Důvodem tohoto kroku jsou prý "dlouhodobé vnitřní problémy, rozpad místního zastupitelského klubu po volbách v roce 2014, časté střídání osob ve vedení a neúspěšná snaha o uklidnění této situace".

Nynější předsedkyně hnutí na Praze 4 Irena Michalcová je s likvidací "své" organizace smířena.

"Nebude zrušena bez náhrady. Hned následně vznikne nová organizace, do níž budou přijímáni noví členové, ale samozřejmě i ti stávající," uvedla Michalcová, která ANO na Praze 4 vede teprve od letošního jara.  

Kdo už asi přijat nebude, jsou dva  bývalí předsedové místní buňky - exposlanec Pavel Čihák a končící pražský zastupitel Antonín Lébl. Právě vůči nim a jejich působení v pražské politice má údajně krajské vedení největší výhrady.

"Vím, že se něco takového chystalo, tu informaci mám ale potvrzenu až od vás. Mám dojem, že se někdo snaží svou vlastní neschopnost hodit na někoho jiného. My jsme přitom s Tondou Léblem už půl roku stranou veškerého dění," reagoval Čihák. Soudí, že krajské vedení začalo hledat obětní beránky za situace, kdy jemu samotnému hrozil po komunálních volbách konec.

Šéf ANO Andrej Babiš těsně po komunálních volbách vyzval vedení pražské krajské organizace k rezignaci. Mělo prý výrazný podíl na slabém výsledku v metropoli, kde hnutí získalo jen 15,37 % hlasů a skončilo až na pátém místě.

"Naše pražská organizace žila jenom z úspěchu ve sněmovních volbách. Svým působením nebyla přidanou hodnotou," uvedl tehdy Babiš.

Jako člověka zralého na odchod výslovně jmenoval šéfa Říčaře. Na stranu krajského předsedy se však postavili i nově zvolení pražští zastupitelé z ANO.

Následovala schůzka Říčaře s Babišem, kdy si vše měli vyříkat. "Rušení organizace na Praze 4 s mou schůzkou s panem premiérem nesouvisí. Už tam jsem ho ale informoval, že krajská organizace k takovým krokům přistoupí," uvádí Říčař.

V kuloárech se mluví o tom, že Praha 4 nemusí být jedinou pražskou organizací, kterou čeká likvidace.

 

Právě se děje

Další zprávy