Nechci být za rebela jako Tlustý, říká Petr Bendl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 10. 2011 15:01
Rozhovor s novým ministrem zemědělství o poměrech ve vládě i v ODS
Nový ministr.
Nový ministr. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr zemědělství Petr Bendl připouští, že mu do křesla pomohlo dění uvnitř ODS.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to vyjádřil tak, že jeho jmenováním  dal premiér Nečas najevo, jak si představuje situaci ve středočeské ODS. "Dal najevo, jak to vnitřně vidí," říká přesně v rozhovoru ministr Bendl.

To, že výměna na ministerském postu měla posílit přívržence premiéra ve středních Čechách, tvrdí Nečasovi a Bendlovi straničtí rivalové v čele s Petrem Tluchořem, který se s Bendlem utká v sobotu o vedení středočeské stranické organizace.

Rozhovor s Petrem Tluchořem přineslo Aktuálně.cz před týdnem.  

Chci uspět

A.cz: Cítíte se před víkendovou volbou předsedy středočeské ODS na vítězství?

Chci uspět a dělám pro to maximum. Mám obavu, že by středočeský region mohl znovu získat punc rebela jako v dobách Vlastimila Tlustého. Touto stopou nás někteří jednotlivci tlačí.

A.cz: A pociťujete nějaké oslabení Tluchořova křídla, které stále mluví o své výrazné většině?

Takto to nechci hodnotit. Chci silné střední Čechy. Tím, že premiér učinil některé změny, dal najevo, jak to vnitřně vidí, a bude jen na členech ODS a delegátech, aby se rozhodli, jakou cestou jít. Myslím, že ODS v tuto chvíli nezbývá než být semknutou. Samozřejmě vnitřně ostře debatovat - to ano, ale nedělat tiskové konference, na kterých máme komentovat, jestli premiér dělá to či ono.

V ODS to jako před listopadem nevypadá

A.cz: Jak Ivan Fuksa, tak Petr Tluchoř naznačovali, že atmosféra uvnitř ODS připomíná situaci před listopadem 1989. Diskutuje se uvnitř a oni říkají úplné nesmysly?

Kdybyste mohl být u debat oblastních sněmů, viděl byste naprostou otevřenost, možnost se vyjádřit, nikdo nikomu nic nezakazuje, ba právě naopak. Ale nechci, aby byla s našimi vnitřními problémy konfrontována veřejnost, to nám určitě nepomáhá.

A.cz: Oni ale mluvili hlavně o tom nejvyšším patře strany a tvrdili, že názor odlišný od názoru předsedy je brán jako osobní útok…

To je jejich pocit.

Se starým ministrem.
Se starým ministrem. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Váš ne?

Ale to já bych mohl říkat dlouhodobě to samé k mým místopředsedům (jsou jimi Tluchoř a Fuksa - pozn. A.cz), že mě napadají, protože si myslí něco jiného.

Ten motor opozice...

A.cz: Připusťme, že budete opět zvolen předsedou středočeské ODS. Mohl byste mít za místopředsedy opět Ivana Fuksu a Petra Tluchoře?

To je čistě na delegátech. Možná to někteří vyhodnotí tak, že proč ne? Nechat region v napětí. Ať tam ten motor opozice je.

A.cz: Jak hodnotíte jako čerstvý ministr vládu?

Věděl jsem, že to vláda bude mít těžké. Jestliže jsme šli do voleb s tím, že nemůžeme dopustit další zadlužování a že bude třeba začít šetřit, bylo jasné, že vláda bude popularitu získávat těžko. I mého resortu se týká šetření a snižování byrokracie, slučování úřadů - pozemkový fond a pozemkový úřad by měly od roku 2013 fungovat společně.

A.cz: Na mě ale strany vládní koalice působí jako vzájemní nepřátelé…

Mám trochu pocit, že se na chování našich koaličních partnerů občas projevovala nezkušenost. Někdy rychleji mluvili, než přemýšleli. To se nám vymstilo v pocitu, že vláda žije absolutními spory. Trochu k tomu přispěla i aféra Petra Tluchoře s Kristýnou Kočí, která také neslouží ke cti vládní koalice.

Foto: Ludvík Hradilek

Musíme dovalit vládu až do konce

A.cz: Máte teď tedy na mysli Věci veřejné? Pány Schwarzenberga a Kalouska v čele TOP 09 asi nelze označit za nezkušené…

U Věcí veřejných to bylo nejviditelnější. Ale pevně věřím, že se to mění a že se učí politickou praxi. Věřím, že všem dochází, že nezbývá než dovalit tento těžký úděl do konce volebního období.

A.cz: A souhlasíte s výrokem Karla Schwarzenberga, že Věci veřejné jsou tady jen do počtu díky svým poslancům, na nic jiného že je koalice nepotřebuje?

Já bych něco takového nevzkazoval koaličnímu partnerovi přes média. Jak si pana Schwarzenberga vážím jako moudrého zkušeného člověka, tak myslím, že s odstupem času bude on sám tuto větu hodnotit jako tu, kterou říkat neměl.

Nechte to po volbách

A.cz: Má se prodloužit mandát vedení ODS? Není to nedemokratické, jak říká Petr Tluchoř?

Středočeský region je jediný z regionů ODS, který cítí, že by měla být volba v původním termínu, v červnu.

A.cz: A vy osobně?

Já jsem toto stanovisko hájil na zasedání předsedů regionů s předsedou ODS. Nicméně jsme jediní. A proti tomu stojí argument, že jsou příští rok krajské volby. Proto všichni ostatní říkají: udělejme volební kongres po krajských volbách, aby nezasahoval do volební kampaně. Bude to lepší i pro viditelnost volebních výsledků regionů a rozhodování se, kdo má kandidovat do vedení.

A.cz: Chcete stát příští rok v čele krajské kandidátky?

Ne. Už jsem avizoval, že nemám zájem kandidovat. Mám zájem maximálně pomoci úspěšným komunálním politikům - primátorům, kteří jsou viditelní ve svém oboru.

A.cz: Pokusíte se na příštím volebním kongresu opět získat křeslo místopředsedy ODS?

Teď řeším dřevařské tendry, slučování úřadů, evropské fondy. Na tohle nemám ani pomyšlení.


 

Právě se děje

Další zprávy