Nečasův kabinet hledá cestu, jak snížit ceny leků

ČTK ČTK
19. 1. 2011 14:01
Koalice se shodla, že by se měl do cen promítnout i kurz koruny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vláda podpoří ve sněmovně návrh zákona o snížení cen a úhrad léčiv, který předložil poslanec Marek Šnajdr (ODS).

Premiér Petr Nečas po jednání kabinetu řekl, že návrh kabinet použije jako "nosič" a pokusí se do něj dostat nové možnosti snížení cen léků.

Koalice se shodla, že by se měl do cen promítnout i kurz koruny.

Kdyby začala platit novela v podobě navržené Šnajdrem, sníží se o sedm procent maximální ceny léků a o stejné procento také jejich úhrady ze zdravotního pojištění. Další úpravy by podle Nečase vedly k dalšímu snížení.

Změna měla platit už od ledna

Stejné opatření jako Šnajdrův návrh platilo už v roce 2010, do legislativy vstoupilo v takzvaném Janotově úsporném balíčku.

Zdravotní pojišťovny díky tomu ušetřily.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale opatření zásadní úspory nepřinese. Aby je skutečně přineslo, musely by ceny i úhrady klesnout o 15 procent, což stavovská organizace také navrhuje.

Vládní předloha počítá s tím, že ceny a úhrady by se snížily ještě do konce letošního roku u všech léků, kde Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Jde zhruba o třetinu přípravků.

Změna měla být původně od začátku letošního roku, Šnajdr ale návrh předložil příliš pozdě na to, aby ho stihly projednat vláda i parlament. Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček proto už dříve upozornil, že pacienty mohou po Novém roce a později po přijetí zákona čekat v lékárnách výkyvy v cenách léků.

 

Právě se děje

Další zprávy