Nečas: Zastavme ve volbách nástup koalicí ČSSD a KSČM

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 6. 2012 13:02
Kraje podle předsedy ODS nevzkvétají a jejich zadlužení rok od roku stoupá
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna.
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna. | Foto: Reuters

Ostrava - Cílem ODS ve volbách bude zastavit znovu hrozící nástup koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích. 

Na sobotní ideové konferenci strany v Ostravě to řekl předseda ODS a premiér Petr Nečas. Na rozdíl od tvrzení ČSSD podle něj kraje nevzkvétají a jejich zadlužení se zvyšuje.

"Kraje se v letech 2008 až 2011 zadlužovaly rychleji než vláda. Podíl dluhu krajů na HDP vzrostl o 54 procent, čímž předběhl dynamiku růstu dluhu ústředních vládních institucí. Přitom jen v loňském roce stoupl dluh krajů o téměř 17 procent," prohlásil Nečas.

Uvedl, že mezi jednotlivými kraji jsou v růstu zadluženosti rozdíly. "V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení téměř na trojnásobek. Přeborníkem je Karlovarský kraj, kde dluh za poslední tři roky vzrostl 6,6krát."

Musíme se poučit z chyb

Nečas rovněž kritizoval čerpání peněz z evropských dotací. Problém vidí zejména v podle něj komplikovaném a neefektivním systému 24 operačních programů.

"Musíme se poučit z chyb a nalézt mnohem jednodušší a transparentnější model evropských programů, a to včetně programů na regionální úrovni," prohlásil.

Místopředseda strany Pavel Drobil uvedl, že ODS má v podzimních krajských volbách velkou šanci uspět, protože voliči budou mít poprvé možnost srovnávat. "Voliči vidí, že se jejich kraje významně zadlužily oproti době, kdy je spravovala ODS."

Kandidát ODS na hejtmana v Moravskoslezském kraji David Sventek řekl, že dluh kraje může do dvou let přesáhnout tři miliardy korun.

"Kraj se v minulých letech ještě vyššímu zadlužení vyhnul pouze tím, že odkládal plánované investice. Ty ale bude nutné jednou uskutečnit. ODS Moravskoslezskému kraji nabízí štíhlý fungující kraj, který odstraňuje všechny druhy plýtvání," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy