Nečas vrací úder: Klausovi se reformy nepovedly

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 5. 2013 8:03
Kritika všeho a všech není můj program, odpověděl také exprezidentovi premiér Nečas
Petr Nečas na summitu v Bruselu
Petr Nečas na summitu v Bruselu | Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus kritizoval nad posledními čísly o vývoji HDP vládu Petra Nečase. Zprávy o propadu české ekonomiky ukazují, že může jít o trvalejší tendenci, nikoliv o krátkodobý výkyv, který je třeba pouze přečkat, až sám odezní, uvedl dnes na přednášce na Vysoké škole ekonomické. 

Vláda podle něho nedává najevo, že si je vážnosti situace vědoma a že s ní chce něco dělat. Klaus se vyslovil pro radikální změny. Na přednášce uvedl, že ho stav české ekonomiky v porovnání s jinými srovnatelnými zeměmi značně znepokojuje.

"Podle mého názoru se jedná o evidentní trend, který má minimálně střednědobý charakter. A mnohé nasvědčuje tomu, že má v sobě prvky, které naznačují, že se může jednat o tendenci trvalejší," prohlásil na akademické půdě Klaus, podle něhož je v zemi nutná hluboká změna a transformace systému. To musí politici lidem vysvětlit a nebude to snadné a bezbolestné východisko, míní. "Ani tyto změny nemohou vést k okamžitému růstu. Začít se s nimi mělo ale už včera," uvedl.

Vzpomínka na pád

Proti kritice se premiér Petr Nečas ohradil. "Václav Klaus jako bývalý premiér dobře ví, jaké to je vládnout v křehké koaliční vládě a jak obtížné je prosazovat hluboké reformy. Jemu to tehdy koaliční partneři neumožnili," uvedl s odkazem na Klausovu premiérskou zkušenost, která skončila pádem vlády po měnové a politické krizi v roce 1997. 

Ekonomický a politický program vlády oceňují podle Petra Nečase zahraniční trhy zvýšením ratingu a nejnižšími úroky státních dluhopisů v historii České republiky. "Kritika všeho a všech není můj program," vzkázal bývalému prezidentovi premiér.

Selhal trh

Český hrubý domácí produkt podle odhadů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR. Důvodem prohlubujícího se poklesu v posledním čtvrtletí byly mimo jiné snižující se zahraniční poptávka a nerovnoměrný výběr daní. Výsledek je výrazně horší, než čekali analytici. ČSSD a odbory uvedly, že za poklesem jsou také chybné kroky vlády.

Klausovi se zdá, že se vláda v "iracionální politické situaci" ani poklesem nezabývá. "Zdá se, že její jedinou strategií je relativně klidně s minimem jakýchkoliv otřesů dožít do parlamentních voleb v roce 2014," prohlásil bývalý prezident na adresu vlády, které podle něj chybí jasná ekonomická koncepce. Exprezident míní, že škrty samy o sobě nevedou k růstu. Kritiku si od Klause vysloužila i opozice, která je podle něj destruktivní.

Klaus dospěl k názoru, že čtvrt století po pádu komunismu se ekonomický systém v ČR stále víc stává systémem politickým. Je stále méně spravedlivý a méně sociální, uvedla bývalá hlava státu. V Česku selhal státem deformovaný trh, dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy