Zaveďte ceník staveb dálnic a klesne korupce, radí NERV

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 10. 2010 12:00
NERV navrhl opatření, je na vládě, aby je dotáhla do praxe
Skutečně skončí předražené stavby?
Skutečně skončí předražené stavby? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Riziko korupce při velkých stavbách by měl v budoucnu snížit jakýsi katalog "normálních" cen, který by ukazoval, zda není stavba příliš předražená, nebo přísné zveřejňování všech smluv nebo i krátkých zpráv v průběhu stavby.

Premiérovi tato opatření navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV), která konstatuje známou věc: velké stavby, které zadává český stát, jsou citelně předražené.

"Není to ještě stroprocentní důkaz korupce," říká ekonom Pavel Kohout, člen NERVu. "Ale je to silná indicie."

"Nejedná se pouze o morální problém, ale toto jednání má i vážné ekonomické dopady," prohlásil k tomu premiér Petr Nečas (ODS).

Snížit limit "malých" zakázek pod milion korun

NERV dále navrhuje snížit limit malých zakázek pod částku 1 milionu korun.

"Pokud to srovnáme se zeměmi Evropské unie, máme třetí nejvyšší limity pro veřejné zakázky," upozornil poradce premiéra Jan Pavel.

Faktem je, že častým mechanismem, jak se vyhnout vypsání výběrového řízení, je rozdělit zakázku na několik menších. Snížení limitu by v tomto případě tento trik ztížilo.

Dalším opatřením by mělo být ze zákona povinné zveřejňování všech smluv a dokumentace pomocí datových schránek. Zároveň by byl veřejně k dispozici katalog standardizovaných cen komodit a prací. Premiér si od toho slibuje tlak na firmy.

U velkých zakázek by bylo také povinné najít alespoň 5 firem, které jsou schopné zakázku provést. A NERV navrhl zavést také expertní oponenturu.

Zároveň by se zrušila povinnost prokazovat kvalifikaci. Stát by si provedl jen test finanční stability firmy, která se o zakázku uchází, a vzal by si reference na práce, které firma prováděla dřív. NERV tak chce ztížit také současnou praxi zmanipulovaných zakázek, kdy je veřejná zakázka specifikovaná tak, že je v praxi šitá na míru jedné konkrétní firmě.

Opatření "do budoucna"

Zavést tato opatření do praxe nějakou dobu potrvá. Budou se tak týkat hlavně budoucích zakázek. Probíhajících velkých staveb se prakticky nemůžou dotknout.

"Tlak na probíhající stavby musí pokračovat, ale nemůžeme porušovat zákon," prohlásil premiér Nečas.

"Tato opatření chceme zavést nejpozději do konce příštího roku - tam, kde jsou nutné legislativní úpravy. Kde jsou to exekutivní kroky, tam už v prvním pololetí příštího roku," slibuje premiér.

Navrhovaná opatření jsou zatím jen doporučeními NERVu, premiér je proto musí projednat ve vládě, případně v koalici.

"Nepředpokládám žádný odpor proti těmto opatřením," dodal Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy