Návraty v ČSSD: Po kakaové aféře se vrací Kraus

Martina Machová Martina Machová
16. 6. 2009 16:45
Ke své "kakaové" aféře se zatím vyjadřovat nechce
Bývalý poslanec z Liberecka Michal Kraus mluví s hejtmanem z jižní Moravy Michalem Haškem v pražských kuloárech.
Bývalý poslanec z Liberecka Michal Kraus mluví s hejtmanem z jižní Moravy Michalem Haškem v pražských kuloárech. | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Někdejší známá tvář sociální demokracie - jeden z kdysi nejvlivnějších lidí sněmovny - Michal Kraus by se po letech v ústraní rád vrátil do vysoké politiky.

Muž, který byl nucen odejít po takzvané kakaové aféře, figuruje v návrhu krajské volební kandidátky na třetím místě. Pořadí už posvětil krajský výkonný výbor ČSSD, definitivně má být schváleno tuto sobotu.

Právě tři lidé z kandidátky ČSSD byli v minulých volbách do sněmovny zvoleni. Nedostali se tam však podle pořadí určeného stranou, protože z pátého místa postoupil díky téměř pěti tisícům preferenčních hlasů někdejší mistr ve skoku na lyžích Pavel Ploc. Ten se má tentokrát stát jedničkou kandidátní listiny.

Jako dvojka za ním je navržen někdejší boss hornických odborů Cyril Zapletal a za nimi je právě bývalý předseda poslaneckého klubu socialistů Kraus.

V řadách sociální demokracie jde o další možný návrat kdysi vlivného politika. Na páté místo pražské kandidátky byl totiž dnes schválen někdejší první náměstek Grossova ministerstva vnitra Petr Ibl. 

Změna není na obzoru

Bývalý poslanec Michal Kraus s fotbalovým bafuňářem Miroslavem Peltou.
Bývalý poslanec Michal Kraus s fotbalovým bafuňářem Miroslavem Peltou. | Foto: Ondřej Besperát

I když liberecká kandidátka potřebuje ještě posvěcení od zmíněné krajské konference a pak i od ústředního výkonného výboru, měl by Michal Kraus v popředí zůstat.

"Myslím si, že se to výrazně měnit již nebude," odhaduje dění na kandidátce za Liberecko během sobotní konference místní krajský šéf a nový europoslanec Robert Dušek.

Pokud by tedy socialisté dosáhli ve volbách stejných výsledků jako minule a pokud by někdo nepřekvapil jako zmíněný Pavel Ploc, měl by Kraus zvolení jísté.

A to ještě socialisté pomýšlejí na lepší výsledek. "Jsme optimističtí. Pokud bychom vyhráli volby a měli čtyři mandáty, tak bychom byli spokojení," uvedl Dušek.

Infobox

Kakaová aféra v kostce

  • Podnikatel František Rigo, muž obviněný z korupce, v MF Dnes uvedl, že v roce 2001 odjel s Michalem Krausem do africké Ghany, neboť politik hledal způsob, jak investovat patnáct miliónů dolarů, jež dostal jako úplatek.
  • "Investicí" měla být podle Riga privatizace továrny na zpracování kakaových bobů. Rigo uvedl, že Kraus nakonec do společného projektu neinvestoval - protože prý zmíněný "úplatek za zakázku" nedostal.
  • Kraus oproti tomu tvrdil, že do Ghany s Rigem odjel jako turista a neměl tam žádné poslání. Připustil přitom, že se na místě zúčastnil několika jednání a sešel se i s tamním ministrem financí.
  • "Pan Rigo mě seznámil s tím, že hodlá uzavřít obchod na vývoz kakaa. Pokud by se obchod uskutečnil, skýtal by pro celou republiku řadu možností. To mě zaujalo. Podpisu smlouvy jsem se ale účastnil pouze jako svědek. K obchodu jsem neměl žádný vztah," uvedl před lety exposlanec.
  • Smlouvu však podepsal jako ředitel. "Při podpisu to byla taková euforie, a když jsem řekl, že nemám žádnou funkci, řekli mi, ať napíšu ředitel. Pokud jsem tím udělal nějakou chybu, omlouvám se za ni," obhajoval se po vypuknutí aféry.
  • Proč se však vůbec s kontroverzním podnikatelem spojoval, nedokázal vysvětlit.
  • Policie jeho případ vyšetřovala, ale odložila ho, aniž cokoli dokázala.

Nejsem optimistou

Sám Michal Kraus se k možnému návratu do politiky příliš vajadřovat nechce. Nezvedá mobilní telefon a reaguje jen SMS zprávou.

Deník Aktuálně.cz se ho chtěl zeptat, co stojí za jeho rozhodnutím vrátit se na půdu parlamentu. A také na to, zda jeho předchozí kauzy mohou kandidaturu ovlivnit nebo čím se po odchodu z veřejného života zabýval.

"Váš zájem mne velmi těší, ale vaše otázky jsou poněkud předčasné. Proces nominace ještě není u konce a moje případná nominace ještě není schválena. Vyčkejme," napsal exposlanec.

Při zmínce, že jeho šance získat poslanecký mandát nejsou zanedbatelné, odepsal: "Váš optimismus nesdílím."

Aféra Kakao

Michal Kraus musel opustit politiku kvůli aféře s investicemi do africké továrny na zpracování kakaových bobů.

Vypukla v lednu 2006, když v deníku Mf Dnes obvinil Krause z korupce František Rigo, muž pravomocně odsouzený za stomilionový bankovní podvod.

Kraus se hájil, ale některé okolnosti kauzy nedokázal vysvětlit. Policie ho podezřívala, že se dopustil podvodu, praní špinavých peněz a korupce. Po dvou letech, tedy v lednu 2008 vyšetřování zastavila a případ odložila.

Kraus kvůli obviněním zprvu odstoupil téměř ze všech veřejných funkcí a pak před minulými volbami do sněmovny vzdal i pozice lídra za Liberecký kraj.

V dubnu 2007 se pak Michal Kraus vrátil do předsednictva ČSSD, tedy do širšího vedení strany. Jiří Paroubek tehdy novinářům řekl, že pokud bude Krausova "pseudoaféra" brzo uzavřena, nic nebrání tomuto politikovi v dalším kariérním postupu.

 

Právě se děje

Další zprávy