Na velvyslance v USA míří Ganalovič. Už má prověrku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 1. 2011 14:15
Diplomacie se chystá obsadit tři významná místa velvyslanců
Petr Gandalovič.
Petr Gandalovič. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jméno nového českého velvyslance ve Spojených státech bude po mnoha týdnech očekávání zveřejněno v nejbliží době. Zároveň s tím se nejspíš vyřeší také další neobsazená místa ambasadorů na Ukrajině a v Austrálii.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v České telelvizi řekl, že jméno velvyslance v USA bude známo "co nejdříve". Nechtěl sice přímo říci, o koho půjde, avšak připustil, že nejžhavějším kandidátem je někdejší poslanec a místopředseda ODS Petr Gandalovič. Ten patří k hlavním favoritům na tento post už dlouho.

Schwarzenberg také řekl, že premiér Petr Nečas už má v ruce bezpečnostní prověrku, kterou Gandalovičovi dal NBÚ. 

Čekalo se na USA

Česko nemá ve Washingtonu zastoupení na nejvyšší úrovni od poloviny loňského roku, kdy funkci opustil tehdejší velvyslanec Petr Kolář. Zkušený diplomat se ujal funkce velvyslance v Moskvě.

Schwarzenberg zdůraznil, že důvodem zdržení v procesu výběru nového českého velvyslance do USA byl i fakt, že v Praze přibližně dva roky chyběl šéf americké diplomatické mise.

Na konci ledna se funkce ujme nový velvyslanec Norman Eisen, kterého v prosinci jmenoval prezident Barack Obama.

Hynek Kmoníček.
Hynek Kmoníček. | Foto: Reuters

Kyjev a Canbera čekají

Ministr zahraničí mluvil také o obsazení dalšího významného diplomatického postu - v Kyjevě, kde před rokem požádal o uvolnění z funkce Jaroslav Bašta.

Schwarzenberg jméno velvyslance na Ukrajině také neřekl. Dosud se v médiích mluvilo o někdejším politkovi Unie svobody Petru Marešovi, proti němuž však má podle zákulisních zdrojů výhrady prezident Václav Klaus.

Třetí významný post bude obsazen v Austrálii. O ambasadorské destinaci u protinožců se dlouho mluví jako o "odkladišti" diplomata ČSSD Hynka Kmoníčka.

"V této fázi je příchod nového velvyslance do Austrálie ve stádiu řízení, čekáme, že k jeho nástupu do úřadu dojde během prvního čtvrtletí letošního roku," řekl koncem minulého týdne Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Kmoníček je v současné době v zahraničí, ne však v Austrálii. Zřejmě se čeká na potvrzení z australské strany, že bude přijat.

 

Právě se děje

Další zprávy