Na kongres ODS přijedou Čunek, Bursík a Kalousek

Jakub Antoš
3. 12. 2008 16:07
Předsedy ČSSD a KSČM strana nepozvala
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Víkendový volební kongres ODS navštíví předsedové obou koaličních stran - Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ). Výhra či prohra Mirka Topolánka ve stranickém klání rozhodne i o jejich vládních kariérách. Topolánkův vyzývatel, pražský primátor Pavel Bém, se netají tím, že by místo trojkoalice prosazoval menšinovou vládu ODS.

"Pozvánky již odešly a oba předsedové svoji účast potvrdili. Samozřejmě nikoho z ČSSD ani od komunistů jsme nepozvali," říká mluvčí ODS Milan Bouška.

Topolánka podpoří i Kalousek

Co bude obsahem jejich poselství, nechtějí partajní šéfové prozradit. "Na to si musíte počkat do soboty," odpověděl vicepremiér Čunek.

Mimořádným hostem vysočanského kongresu bude také lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Správce státní pokladny bude na sjezdu obhajovat vládní reformy financí, které se v největší vládní straně nesetkaly vždy jen s pochopením.

Poslanec Vlastimil Tlustý a jeho stoupenci reformy kritizují jako nedostatečné, podle jejich názoru se jimi ODS vzdálila svému programu.

Delegáty přijedou pozdravit i hosté ze zahraničí. Nejvýznamnějším hostem bude chorvatský ministerský předseda Ivo Sanader. Dalšími pak zástupce Britské konzervativní strany Mark Francois a zahraničněpolitický poradce tureckého premiéra Egemen Bagis.

Přijede Klaus?

Spekulace vznikají kolem účasti prezidenta republiky Václava Klause. Zda se prezident zúčastní, či ne, se straníci dozvědí zřejmě až na poslední chvíli.

Hradní kancelář oficiálně nic nepotvrdila, ale ani nevyloučila. Lidové noviny přesto ve čtvrtek přinesly informaci, že Klaus už má projev napsaný a kongresu se zúčastní.

Deník se opírá o nejmenované zdroje, pravděpodobně z Evropského parlamentu.

"Podle mých informací na kongres přijede v sobotu. Zdrží se ale jen krátce, aby přednesl projev plný štiplavých narážek na předsedu Topolánka. Pak v rychlosti kongres opustí," řekl Lidovkám jeden ze zdrojů.

"Také jsem to slyšel, ten projev už má prý vesměs napsaný a nyní ho jen cizeluje a precizuje," dodal další.

 

Právě se děje

Další zprávy