Muž se škraloupem. Proč Škárka nepřijde do sněmovny

Martina Machová Martina Machová
27. 4. 2012 11:10
Nechce hlasování o důvěře vládě svojí účastí kompromitovat
Jaroslav Škárka.
Jaroslav Škárka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka, který byl odsouzen za podvod v procesu uplácení uvnitř nejmenší vládní strany, se hlasování o důvěře vládě z vlastního rozhodnutí nezúčastní.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil s tím, že hlavním důvodem je právě proběhnuvší první kolo procesu. Škárkovi v něm soudce vyměřil tři roky natvrdo za podvod, Vítu Bártovi 18 měsíců za uplácení poslanců.

"Nechci, aby se tak či onak hlasování o vládě zpochybňovalo a říkalo se, že ji podpořil či nepodpořil odsouzený poslanec," uvedl Škárka.

Odstup od hlasování o vládě si chce udržet i napříště, dokud nerozhodne o jeho vině a trestu odvolací soud. Při běžných zákonech ovšem hlasovat nadále bude.

V důsledku ovšem vládu Škárka přeci jen podpoří, i když nepřímo. Stejně jako poslanec VV David Kádner, který rovněž oznámil, že se hlasování nezúčastní, totiž sníží sněmovní kvorum potřebné pro stvrzení dalšího pokračování Nečasova kabinetu.

Vláda v současnosti disponuje 92 hlasy poslanců ODS a TOP 09 a osmi hlasy zákonodárců, kteří zběhli do "platformy Karolíny Peake".

Svůj hlas vládě přislíbili dále véčkoví poslanci Milan Šťovíček, Miroslav Petráň a Otto Chaloupka a tiše se počítá i s hlasy bývalých občanských demokratů Michala Doktora  a Pavla Béma. Celkově tedy vládu zřejmě podrží 105 zákonodárců.

 

Právě se děje

Další zprávy