Mladý poslanec-skokan říká po roce: Staří to mají lehčí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 8. 2011 13:35
Rozhovor s Janem Pajerem (ODS), kterého před rokem vynesla do sněmovny "kroužkovací revoluce"
Jan Pajer.
Jan Pajer. | Foto: Ondřej Besperát

Náchod - S 31letým poslancem za ODS Janem Pajerem jsme se setkali v Náchodě. Před rokem se tento tehdy odborný referent městského úřadu stal zcela překvapivě poslancem, ačkoliv to ani on sám ani nikdo z jeho okolí nečekal.

Díky iniciativě "Vyměňte politiky", která voliče vyzývala, aby kroužkovali kandidáty na posledních příčkách, se totiž vyhoupl z posledního - dvacátého - místa kandidátky až na třetí pozici. A právě jen 3 poslanci se v Královéhradeckém kraji dostali za ODS až do poslaneckých lavic.

Na schůzku s námi přišel i se svou rodinou: manželkou a ani ne ročním synem.

A.cz: Překvapilo vás něco nepříjemně při vstupu do sněmovny?

Ne. Já jsem tam nešel s nějakými ideály, s nějakými vzletnými představami a neměl jsem ani iluze.

A.cz: Říkáte: Vstupoval jsem tam bez ideálů, nic zvláštního jsem neočekával. Co si tedy myslíte, že jako mladý politik a volební "skokan" v politice ovlivníte?

Nevím úplně přesně, jak na to odpovědět.

A.cz: Tak jinak: Proč jste politikem?

Protože jsem se o dění a věci veřejné - s malým "v" - zajímal od té doby, co umím číst. První, co jsem četl, byly noviny, vyjma možná Honzíkovy cesty. Hodně mě ovlivnily události roku 1989, to mi bylo deset let a to už člověk leccos chápe. A mě to v té době chytlo a od té doby se to mým životem táhne jak červená nitka.

A.cz: Ale máte třeba nějaký cíl - třeba něco změnit, důvod, proč jít do politiky?

Určitě nejsem typem nějakého vizionáře či člověka, který by trpěl spasitelským komplexem. Vím, že jako jednotlivec toho můžete změnit strašně málo. Ale chci dělat politiku poctivě bez postranních úmyslů, i když to zní jako klišé. Až jsem se toho zalekl, když jsem to teď vyřkl.

... i s rodinou.
... i s rodinou. | Foto: Ondřej Besperát

Staří harcovníci to mají snazší

A.cz: Nemáte pocit, že vás nové válcují staří harcovníci a vy jste tam "do počtu"?

Neřekl bych, že válcují. Ono to není silou. Ale oni umí chodit v procedurách a tím to mají mnohem snazší a určitě na tom dokáží vydělat - a znají se z minula. To určitě funguje.

A.cz: Čtvrtinu mandátu máte za sebou. Když se ohlédnete, můžete říct - to už se mi povedlo?

Začnu zlehka: už nebloudím sněmovními kuloáry.

A.cz: To ale voličům moc nepomůže…

Nejsem taková povaha, že bych se dokázal sám pochválit… Ten první rok se odehrával spíš v tom navazování té sociální sítě kontaktů. Takže musím říct narovinu: nedokážu říct nějakou věc, která by byla přínosná pro celou společnost a kterou bych přinesl. Nevím.

Příští volby? Proč ne.
Příští volby? Proč ne. | Foto: Ondřej Besperát

Na řadové členy toho moc nezbyde

A.cz: Pojďme ke konkrétní práci poslance. Zatím jste předložil ve skupině poslanců dva zákony. Podílel jste se nějak na zákonu o protikomunistickém odboji, nebo jste ho jenom spolupodepsal?

V podstatě pouze připodepsal, i když jsme to probírali na výboru pro obranu a bezpečnost. Ale určitě nejsem tvůrcem toho zákona.

A.cz: Jak je to s novelou přestupkového zákona, která by dávala obcím pravomoc vykázat pachatele přestupku za hranice obce - je to podobné, nebo jste se na něm nějak podílel?

To jsme prodiskutovali s kolegyní Řápkovou, byl jsem i na konferenci v Novém Bydžově, takže myslím, že na tom jsem se podílel více než na protikomunistickém odboji.

A.cz: Další činností poslance je být zpravodajem k zákonu a provést ho sněmovnou. Teď jste se stal zpravodajem k zákonu navrženém KSČM, který by ukončil embargo na dodávky do íránské elektrárny Búšehr. Nemáte pocit, že vám svěřili jen "jednoduchý" zákon, u kterého je téměř jisté, že ho sněmovna smete hned v prvním čtení?

Takto jsem o tom vůbec nepřemýšlel, to mě ani nenapadlo. Se zpravodajováním je to všelijaké, rozděluje ho víceméně předseda výboru. A zákonů v oblasti obrany a bezpečnosti není tolik, takže když si je rozeberou místopředsedové výborů, tak na nás jako řadové členy toho moc nezbývá.

A.cz: Co chcete prosadit ve zbývajících třech letech svého mandátu?

Teď mě předběhl kolega z TOP 09, ale budu se v tom také angažovat: a to je povolení dětských vozíků za kolem, protože se mě to bytostně dotýká, už před třemi měsíci jsem ho zakoupil, jezdím s ním a pokutu platit nechci. A pak určitě se chci zaměřit na bezpečnost silničního provozu.

Jsem opatrný!
Jsem opatrný! | Foto: Ondřej Besperát

Imunita jen ve sněmovně? Extrém

A.cz: Jaký máte názor na imunitu poslanců?

Souhlasím s tím, že nějakou imunitu poslanec může potřebovat. Určitě ale není správná doživotní imunita. Je to věc hypotetická, nikdy nevíte, kdy se může hodit kvůli vypjatým politickým situacím.

A.cz: Co třeba imunita čistě na projevy v Parlamentu?

To je extrém.

A.cz: To je praxe britského parlamentu…

Až bude naše společnost jako ta britská, budu s tím plně souhlasit. Demokracie tam má hlubší kořeny, tam si to mohou dovolit.

A.cz: Jak budete hlasovat při vydávání Víta Bárty a Jaroslava Škárky?

Kdybych měl hlasovat teď, tak pro vydání obou.

A.cz: V případě vydání Stanislava Humla jste se zdržel. Proč?

Protože jsem nebyl úplně přesvědčen. Byla tam spousta věcí podivných a kauza byla staršího data, navíc přišla v době, kdy bylo pnutí uvnitř klubu VV.

Jsem opatrný, to jsem se naučil

A.cz: Jste jako jeden ze 115 poslanců, kteří drží vládu, s vládou spokojen?

Když to řeknu komplexně, tak ano.

A.cz: Je něco, co vám vadí?

Nejvíc mi vadí vnitřní spory ve vládě, které zdržují od práce a je to úplně nejhorší možné PR, co ta vláda může dělat. Vláda nedělá úplně populární věci a potřebovala pro ně mnohem větší podporu.

A.cz: A co vládu strhává nejvíc? Má velmi nízkou podporu…

Nedokážu říct, jestli víc vnitřní spory, nebo prosazované reformy.

A.cz: Jste hrozně opatrný.

Jsem. To je to, co jsem se za ten rok naučil.

 

Právě se děje

Další zprávy