Ministři odstřihnou ČSTV, dotace půjdou přímo svazům

Domácí Domácí
20. 1. 2011 20:35
Josef Dobeš a Miroslav Kalousek představili nový plán financování sportu
Doposud lidovecký poslanec a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.
Doposud lidovecký poslanec a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) ztratil důvěru, míní ministři školství a financí. Josef Dobeš (VV) a Miroslav Kalousek (TOP 09) proto představili nový plán financování sportu.

Ten počítá s tím, že letos půjde více než čtvrt miliard korun přímo sportovním svazům, nikoliv - jako doposud - ČSTV.

Kalousek slíbil, že celková letošní dotace ve výši více než dvě miliardy korun zůstane v dalších letech přinejmenším zachována i díky očekávanému zdanění sázkového průmyslu a v budoucnu by mohla narůst.

Dvě miliardy jsou minimum, slibuje Kalousek

Oba ministři již s plánem seznámili zástupce dvanácti největších sportovních svazů. Ze státních dotací se zatím týká jen 270 milionů, které jsou v rozpočtu určeny pro sport od ministerstva financí.

Rozdělování dalších 1,9 miliardy z kapitoly ministerstva školství se prozatím nemění, ale Kalousek naznačil, že i tuto sumu chce v budoucnu rozdělovat přes důvěryhodného partnera. Dobeš předpokládá, že nová pravidla začnou platit od roku 2013.

"Tyto dvě částky jsou absolutní minimum pro rok 2012. Nebude-li to více, tak garantujeme, že to nebude méně," řekl Kalousek. Peníze se chystá najít především ve zdanění sázkového průmyslu.

Dobeš s Kalouskem patří k dlouhodobým kritikům vedení ČSTV. Podle nich špatně hospodaří a jako majoritní akcionář má svůj podíl i na současné situaci v Sazce.

Loterijní společnost se potýká s mnohamiliardovými dluhy a čelí návrhu na insolvenci. Ten podal její největší dlužník - realitní magnát Radovan Vítek. Mezi zájemci o Sazku jsou však i Penta či Synot.

Kaderka: Je to světlo na konci tunelu

Zástupci svazů si plán většinou pochvalují.

"Po dlouhé době začínám vidět světlo na konci tunelu, protože český sport najde potřebné zdroje na financování," nechal se slyšet například tenisový šéf Ivo Kaderka, jinak též Kalouskův poradce pro sport.

"Je to po osmnácti letech největší změna ve financování sportu," přitakával za basketbalisty Miroslav Jansta. Tenis dostane o osm milionů více a basketbal o šest.

Méně dostane například softbal, který přijde o 122 tisíc korun. "Nejdřív to musíme analyzovat, ale trošku mě to překvapuje, protože základnu máme dobrou a naše úspěšnost je velká," řekl ČTK předseda svazu Gabriel Waage.

 

Právě se děje

Další zprávy