Ministerstvo uzavře konkurz na šéfa NPÚ

Redakce DOM, ČTK
9. 1. 2006 18:46
Praha - Ministerstvo kultury zítra v poledne uzavře výběrové řízení na generálního ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ).
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005.
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O tomto termínu rozhodlo poté, co výběrová komise jmenovaná ministrem Vítězslavem Jandákem nedoporučila v prosinci žádného z přihlášených kandidátů. Bližší informace o zájmu či nezájmu o konkurz se dnes nepodařilo získat.

"Hlásím se znovu," řekl Zdeněk Novák, který stanul v čele NPÚ na začátku prosince na pouhý jeden den, a to poté, co uzavřel svou desetiletou éru náměstka ministra kultury. Hlásil se už do prvního konkurzu.

Ministerstvo chce po nalezení ředitele NPÚ vybrat i deset ředitelů územních odborných pracovišť ústavu. Podle dostupných informací se na tato místa hlásí asi stovka lidí, včetně ředitelů odvolaných v prosinci jako Novák. (O jejich odvolání VÍCE ZDE)

Ministr Jandák původně předpokládal, že vedoucí funkce v památkové péči nově obsadí už před vánočními svátky. Odborná veřejnost tehdy vystoupila proti jeho postupu a označila ho za uspěchaný.

Členové komise nakonec postrádali v konkurzu na generálního ředitele výjimečné osobnosti v oboru, a rozhodli proto otevřít soutěž šířeji.

Zdroj obeznámený s dosavadním průběhem konkurzu nyní uvedl, že několik oslovených osobností účast odmítlo.

Do prvního konkurzu na jedenáct překvapivě uprázdněných míst se přihlásilo asi šest desítek lidí, mimo jiné všichni odvolaní ředitelé.

 

Právě se děje

Další zprávy