Ministerstvo školství má chyby v účetnictví za 5,7 mld.

ČTK ČTK
21. 9. 2011 15:05
Podle NKÚ za to mohou zmatky při zavádění nových pravidel pro účtování
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kontroloři odhalili v účetní uzávěrce ministerstva školství nesrovnalosti ve výši 5,7 miliardy korun. Důvodem je zavedení nových pravidel pro účetnictví.

Ministerstvo připravuje svou reakci k těmto poznatkům.

"Ministerstvo školství nevedlo v roce 2010 průkazné účetnictví," konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Největší pochybení se týkalo návratné finanční výpomoci Masarykově univerzitě v Brně.

Ministerstvo univerzitě v letech 2006 až 2010 poskytlo na stavbu kampusu v Bohunicích 1,7 miliardy. Tuto položku ale ministerstvo v účetnictví vykázalo chybně.

NKÚ také zjistil, že na účtu dlouhodobých podmíněných závazků k prostředkům EU ministerstvo vykazovalo částku o 3,5 miliardy vyšší, než odpovídala skutečnosti.

"Nebude to žádná výjimka," odpověděl tajemník prezidenta NKÚ Jaroslav Broža na dotaz, zda účetní pochybení v řádu miliard nacházejí i na jiných ministerstvech. Žádné sankce ale úřadu školství nehrozí.

 Prověrka NKÚ je něco jako finanční audit, který dá ministrovi, ale i vládě nebo parlamentu zpětnou vazbu o hospodaření dané instituce. Podle Broži však může vláda vyzvat ministerstvo k nápravě.

Chyby nejspíš zavinily zmatky při zavádění nových pravidel účetnictví. Podle NKÚ některá nová ustanovení ohledně účetnictví mohly úřady v minulém roce jen těžko uplatnit.

"Nejednoznačnosti a nejasnosti aplikace právních předpisů v oblasti účetnictví organizačních složek státu v roce 2010 nemohou být vyčítány ministerstvu školství," dodal Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě.

Výdaje ministerstva loni tvořily téměř 124 miliard, příjmy pak 1,3 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy