Ministerstvo hodilo odpovědnost za poplatky na poslance

ves
3. 1. 2008 15:40
Mluvčí úřadu obviňuje poslance Hovorku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V systému vybírání poplatků se objevil první velký problém. Těžce chronicky nemocné děti do jednoho roku musí kvůli chybě v zákoně platit poplatky, od jednoho do 18 let už ne.

Ministerstvo zdravotnictví na informaci zareagovalo jednoznačně: Naše chyba to není. "Ano, stal se bohužel omyl. Takhle to dopadá, když se na poslední chvíli zasahuje do zákona. Je to zřejmě pozůstatek řádění poslance Hovorky," řekl Mf DNES mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který právě kvůli poplatkům u dětí jako jediný z koalice hlasoval proti vládní reformě, je rozhořčený a žádá po Cikrtovi omluvu.

"Pozměňovací návrh zpracovávalo ministerstvo. Já jsem navrhoval, aby děti do 18 let neplatily poplatky vůbec," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

Stanovisko ministerstva není k dispozici, mluvčí má vypnutý mobilní telefon. Pro Mf DNES se ale vyjádřil v tom smyslu, že zákon o poplatcích byl původně připravený tak, že poplatky budou odpuštěny všem dětem do tří let. Po protestech Hovorky se návrh podle Cikrta změnil tak, že poplatky v ordinacích nemusí platit děti v dispenzární péči až do osmnácti let.

Hovorka ale mluví jinak.

"Po posledním koaličním jednání před druhým čtením zákona O stabilizaci veřejných rozpočtů se nakonec představitelé koaličních stran dohodli na údajném kompromisu, že děti nebudou osvobozeny od narození, ale místo toho, že rodina získá roční slevu na dani ve výši 240 Kč na každé vyživované dítě," uvedl ve svém prohlášení poslanec.

"Uvedenou změnu zpracovávalo ministerstvo zdravotnictví jako součást pozměňovacího návrhu poslance Topolánka," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy