Melčák oznámil, že se zúčastní jednání Ústavního soudu

Eliška Bártová Eliška Bártová
8. 9. 2009 12:34
Poslanec podal stížnost na zákon, jímž se zkracuje mandát Poslanecké sněmovny
Poslanec Miloš Melčák přijíždí výtahem před devátou hodinou na zasedání UVV ČSSD do Kongresového centra v Praze
Poslanec Miloš Melčák přijíždí výtahem před devátou hodinou na zasedání UVV ČSSD do Kongresového centra v Praze | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nezařazený poslanec Miloš Melčák se zúčastní čtvrtečního jednání Ústavního soudu. Ten bude projednávat jeho stížnost na zákon, jenž umožnil konání předčasných voleb.

"Počítám s tím, že se soudu zúčastním," řekl Aktuálně.cz. "Je tam prý místo pro mě a pana doktora Kalvodu."

Sám nepředpokládá, že by řešení jeho stížnosti zabralo ústavním soudcům delší čas. "Myslím, že to vyřeší v poměrně krátké době," uvedl. "Předpokládám, že déle jak čtyři hodiny to trvat nebude."

Předjímat rozhodnutí soudu však nechce. "To si netroufám," říká. "Ale je důležité, že se toho případu ujal, a že si nenechá namluvit, že nemá právo o tom rozhodovat," dodal Melčák.

Melčákova stížnost

Nezařazený poslanec Miloš Melčák podal ústavní stížnost proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb.

Poslanec zároveň ve štížností tvrdí, že zákon porušuje jeho právo být volen. Kvůli zkrácení volebního období nemůže zastávat funkci po celé čtyři roky.

Melčákovu stížnost Ústavní soud přijal a hrozí tak, že bude termín voleb odsunut. Tato situace rozvířila českou politickou scénu. Poslanci se nakonec dohodli na trvalé změně ústavy.

Zda poslanec Melčák podnikne další právní kroky zatím není jasné. "Počkáme až na čtvrteční rozhodnutí soudu," uvedl. "Do té doby další ústavní stížnost podávat nebudu."

 

Právě se děje

Další zprávy