Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

10. STAN? ODS? KDU-ČSL?

Při rozhodování straníků bude hrát určitě roli i přemýšlení nad tím, kdo by byl vhodnější pro plánovanou spolupráci s dalšími stranami, především se Starosty a nezávislými a možná také s KDU-ČSL, ODS či piráty.

Vzhledem k tomu, že předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dal za podpory své první zástupkyně dohromady například v Praze koalici se STAN, je vnímaná jako větší "spojovatelka" právě ona. V tomto směru přitěžuje Czernínovi to, že má velmi blízko k poslanci Miroslavu Kalouskovi, kterého například někteří zástupci STAN považují za určitou překážku těsné spolupráce. Svědčí o tom třeba pochybnosti samotného předsedy STAN Víta Rakušana.

Ten Hospodářským novinám letos v září řekl, že při formování pravicové formace bude důležitý výsledek sněmu TOP 09. A pokud by na něm Kalousek dle slov Rakušana "uhájil nějakou významnou roli, mohlo by to znamenat určitý problém" pro sbližování zmiňovaných stran. "Architektem nově vznikajícího projektu by podle mě Miroslav Kalousek neměl být, možná je to vůči němu historicky nespravedlivé, ale taková už politika je," řekl HN Rakušan. 

Czernin ale nesouhlasí s tím, že by za něj vznikly komplikace ohledně takové spolupráce. V rozhovoru pro Aktuálně.cz ujišťoval, že je stejný příznivec spolupráce jako "Markéta" a že by jako předseda určitě usiloval v tomto směru o to samé, o co ona.

Czernin také prohlašuje, že není žádný "Kalouskův trpaslík", a ani ho nevnímá jako překážku spolupráce stran. "Nijak nezakrývám, že si ho vážím a oceňuji to, že po neúspěchu strany ve volbách v roce 2017 vzal na sebe odpovědnost a na předsedu už nekandidoval. Nebyl jediný, kdo nesl odpovědnost, ale byl jediný, kdo ji přijal," chválí Czernin.

 

Právě se děje

Další zprávy