Macek vynechá narozeniny ODS. Není co slavit, píše

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
20. 4. 2011 20:00
Klaus si chystá půdu do budoucna, píše o vládní krizi bývalý místopředseda ODS
Miroslav Macek s manželkou Janou Blochovou
Miroslav Macek s manželkou Janou Blochovou | Foto: korzo

Praha - Miroslav Macek, bývalý místopředseda ODS, jeden z ideologických vůdců strany a bývalý externí poradce prezidenta Václava Klause, odmítl se svými spolustraníky oslavit na pražském Žofíně 20. výročí založení ODS.

Na svém blogu Viditelný Macek napsal, že není co slavit.

"Člověk by měl slavit jen tehdy, když je k oslavě důvod, a já při pohledu na současnou rozplizlou politiku ODS rozhodně žádný nevidím...," domnívá se.

Jedna z někdejších nejvýraznějších tváří ODS teď svou mateřskou stranu kritizuje například za to, jak se vypořádala s vládní krizí. Podle Macka by pravicová strana neměla vytvářet další zbytečné úřady a ministerstva. To se podle něj stalo v případu Radka Johna a jeho nového vicepremiérského postu pro boj s korupcí.

Klaus vodí Nečase na provázku

"Ministr spravedlnosti Pospíšil má jasno: kvůli nové Johnově funkci žádné ministerstvo vznikat nebude, maximálně prý nabere pár lidí. Ale to se prý v případě, že korupce poklesne, vyplatí. Ještě bych rád věděl, jak se změří ten pokles korupce a kolik je "pár lidí"...," glosuje to Miroslav Macek.

Kritiky nezůstal ušetřen ani prezident Klaus.

"Z prezidenta je cítit, že je ve 2. polovině posledního období a chystá si patrně půdu do budoucna. Prý mu nejde o jména, ale dohodu jako celek. Ovšem při své inteligenci musí jasně vědět, že o konkrétní jména spjatá s ABL samozřejmě jde. Premiér je voděn prezidentem na provázku, Bárta si cestičky z pozadí nepochybně najde a bude to o to nebezpečnější, že nebude primárně na očích," stojí v Mackově blogu.

Na Žofíně se setkají nepřátelé. Diplomacie nutná

Kontroverzní Macek, jenž se v posledních letech proslavil hlavně záhlavcem, který vyťal Davidu Rathovi na kongresu České stomatologické komory, na Žofíně atmosféru jitřit nebude.

Už tak budou muset organizátoři řešit několik delikátních situací. Například tu, jak od sebe šetrně oddělit dva bývalé předsedy ODS, mezi kterými už dlouho panuje napětí - Václava Klause a Mirka Topolánka.

Pozvání putovalo i do rukou dalších bývalých místopředsedů či šéfů klubů, bývalých ministrů a významných členů výkonných rad, na slavnosti se tak může objevit třeba Petr Čermák nebo Jindřich Vodička.

Kdo naopak nedostal pozvánku, jsou ti členové ODS, kteří třeba v roce 1998 zakládali Unii svobody (Ivan Pilip, Jan Ruml či Hana Marvanová) nebo před dvěma lety pomohli opozici svrhnout Topolánkovu vládu (Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel).

 

Právě se děje

Další zprávy