Lidovci zvou Klause, chtějí rozhodnout o prezidentovi

Martina Macková
27. 11. 2007 11:40
Zelení si stojí za Janem Švejnarem
Kongres ODS vyslechl kandidáta Klause a rozhodl se debatovat s lidovci a zelenými
Kongres ODS vyslechl kandidáta Klause a rozhodl se debatovat s lidovci a zelenými | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci se chtějí konečně rozhodnout, koho podpoří v prezidentské volbě. Klaus i Švejnar mají absolvovat hovory se zákonodárci.

Příští týden by měl za poslanci KDU-ČSL přijít prezident a kandidát ODS Václav Klaus, pozvat ho má předseda Jiří Čunek. Naopak ekonom s českoamerickým občanstvím Jan Švejnar, kterého by rádi nominovali sociální demokraté a zelení, si domlouvá audienci u lidoveckých senátorů.

Informace o pozvání pro Václava Klause přichází těsně po Kongresu ODS, který uložil Mirkovi Topolánkovi jednat s menšími koaličními stranami o podpoře kandidáta ODS Václava Klause. Koaliční partneři ale nemusí dát hlas kandidátovi ODS, v koaliční smlouvě nic takového dohodnuto nebylo.

Předseda zelených Martin Bursík podporu pro Klause odmítl hned v neděli, když prohlásil: "S námi nehnete."

Lidovci se zatím jasně nevyjádřili ani pro jednoho z kandidátů. Pražská organizace se ale ostře ohradila vůči výrokům některých politiků ODS, že zvolení Klause je spojeno s dalším fungováním koalice.

Jan Švejnar na klubu KDU-ČSL.
Jan Švejnar na klubu KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát

Ať nás ODS nevydírá, říkají lidovci o zvolení Klause - ČTĚTE ZDE

Švejnar se ale velmi pravděpodobně nestihne setkat s lidovci v senátu předtím, než vyřkne konečné slovo o své kandidatuře.

Verdikt, zda kandidaturu přijímá či ne, chce Švejnar oznámit 8. prosince. "Schůzka se zatím nedaří kvůli malým časovým možnostem. Nic jiného v tom není," řekla předsedkyně poslaneckého klubu poslanců Michaela Šojdrová.

Lidovci se hodlají rozhodnout do Vánoc. "Až proběhnou tyto schůzky, předsednictvo strany dá svoje doporučení oběma klubům poslanců a senátorů a ty se pak rozhodnou," dodala Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy