Lidovci volí nový symbol: Srdce, kruh, list či motýl?

Martina Macková
21. 1. 2008 10:45
Dnešní zeměkoule je příliš abstraktní

Praha - Co by nejlépe vystihlo české lidovce? Strana hledá nové logo a zdá se, že by to klidně mohl být i motýl v národních barvách.

KDU-ČSL vyhlásila soutěž před půlrokem a vítěz už je téměř jasný. Ve finále jsou čtyři návrhy. A jisté je, že lidovcům zůstanou v logu barvy trikolóry. Rozhodnou ale sami politici.

"Rozhodli jsme se změnit logo i kvůli tomu, že málokdo ví, co naše současné vlastně znamená. Je příliš abstraktní," říká stranický analytik Jaroslav Poláček.

Dnešní lidovecká zeměkoule zmizí definitivně v dubnu, kdy strana představí novou tvář na programovém sjezdu.

Strana, tedy členové celostátní konference, ve finále vyberou mezi návrhy profesionálů, z nichž jeden je nápad dva roky starý - lipový list. Návrhy přitom poslali straně studenti i osmdesátiletí straníci. Kvůli logu strana oslovila i grafické školy a známé odborníky.

"O změně jsme uvažovali už v roce 2005, kdy návrh vznikl, nyní jsme ho opět zařadili do finále. Tehdy jsme testovali i logo se lvem, ale průzkum ukázal, že si ho lidé s námi příliš nespojují. Chtěli jsme najít srozumitelné logo, které se dá snadno zapamatovat a vyjadřuje naše hodnoty," dodává Poláček.

Smajlík či slunečnice?

Lidé ale křesťanským demokratům nabízeli různé symboly.

Mezi nápady, které by dnes poznávací znamení strany změnily k nepoznání, byl například strom na fialovém pozadí, bílé srdce v červeném poli, slunečnici, ale také smajlíka vytvořeného z počátečního písmena zkratky KDU-ČSL.

Na mnoho návrzích se objevila také ryba, symbolizující křesťanství.

Ten, kdo se stane vítězem a určí nové lidovecké logo, získá odměnu 40 tisíc korun, finalisty vybíral například i předseda Jiří Čunek nebo ministr kultury Václav Jehlička.

 

Právě se děje

Další zprávy