Lidovci představí své sliby. Projdou do sněmovny?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 3. 2010 5:40
KDU-ČSL má programovou konferenci. V zásadě souhlasí s programem ODS a na kampaň si půjčila 10 milionů
Snad ty volby vyjdou!
Snad ty volby vyjdou! | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Křesťanští demokraté vykročili k volbám. Dnes se řadí po bok těch stran, které pořádají víkendové programové konference. Zatímco ODS vyrazila do Brna a ČSSD do severočeských Teplic, lidovcům stačí jejich tradiční sídlo - palác Charitas na pražském Karlově náměstí.

Už před začátkem programové konference mluvil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda o tom, že lidovci v zásadě pochválí předvolební program ODS.

Co tedy nabízí voličům ODS

Připomeňme si proto stručně, s čím jdou do voleb občanští demokraté. V kostce to lze shrnout slovy "vzdejte se části své sociální ochrany a vzniknou statisíce nových pracovních míst".

V praxi by proto ODS zavedla dobu až 5 let, po kterou by firma mohla zaměstnanci dávat jen smlouvu na dobu určitou (teď je to možné maximálně 2 roky).

Zrušila by duplicitu odstupného a dávek v nezaměstnanosti. Kdo by dal výpověď z vlastní vůle, neměl by nárok na plnou výši podpory v nezaměstnanosti.

A podporu v nezaměstnanosti by vázala na účast v rekvalifikačních kurzech nebo na veřejně prospěšné práce.

Podnikatele by pak ODS motivovala slevami na sociálním pojištění, pokud by zaměstnali matku s malým dítětem, česrtvého absolventa školy, nezaměstnaného nebo zdravotně postiženého, a to i na částečný úvazek.

Lidovci: V zásadě souhlasíme, ale...

"To je správná cesta, budeme se muset uskrovnit," souhlasí teď s ODS předseda lidovců Cyril Svoboda. Ovšem se třemi výhradami.

Představy KDU-ČSL

* Ne výpověď bez udání důvodu

* Sociální dávky vázat na rekvalifikaci

KDU-ČSL by podporu v nezaměstnanosti nevázala na veřejně prospěšné práce, ale jen na vzdělávací nebo rekvalifikační kurzy. To by neplatilo pro padesátileté a starší.

* Úlevy pro firmy vázat jen na nová místa

Dostaly by je jen ty firmy nebo instituce, která vytvoří přímo nové pracovní místo, sebelepší projekt bez této podmínky by nestačil.

Lidovci odmítají výpověď bez udání důvodu (ODS teď přitom mluví vždy jen o "pružném pracovním trhu").

Dávky v nezaměstnanosti chtějí křesťanští demokraté vázat jen na rekvalifikační kurzy, narozdíl od demokratů občanských ne na veřejně prospěšné práce.

"Právě rekvalifikace zlepší nezaměstnaným pozici na trhu práce," vysvětluje Svoboda. Výjimku by tvořili nezaměstnaní nad 50 let.

A třetí výhradou jsou slevy a státní dotace. Ty by křesťanští demokraté nechtěli vázat jen na projekty a zaměstnávání lidí, ale jen na vytvoření nového pracovního místa.

Půjčka na kampaň

Deset milionů korun, tolik si křesťanští demokraté půjčují na volební kampaň. Nebude tedy nijak bombastická.

Spoléhat se tak budou především na své skalní voliče. Průzkumy preferencí je nechávají, alespoň navenek, klidnými - prostě jim nevěří. Březnový průzkum CVVM jim ovšem přisoudil jen 4,5 % volebních hlasů, tedy pozici pod prahem zvolitelnosti.

Do ne zrovna lehké pozice je staví i odchod části lidovců do Kalouskovy strany TOP 09.

Do koalice můžeme s oběma

Miroslava Kalouska už v řadách lidovců neuvidíme
Miroslava Kalouska už v řadách lidovců neuvidíme | Foto: Ondřej Besperát

Pochvala pro ODS je ze strany KDU-ČSL, vedenou momentálně Cyrilem Svobodou, poněkud překvapivá. Sám Svoboda je totiž tradičně řazen spíše do levého lidoveckého křídla.

Stačí si připomenout, že to byl právě on, kdo křesťanské demokraty přivedl v roce 2002 do vládní koalice v čele s ČSSD Vladimíra Špidly.

Cyril Svoboda odmítá, že by souhlas s programem ODS byl nějakým signálem možné povolební spolupráce. Ostatně se netají tím, že by lidovci mohli být partnerem jak pro občanské, tak sociální demokraty. Rozhodovat se bude stejně vítěz voleb.

Ale Cyril Svoboda si nicméně uvědomuje, že spolupráce s pravicí je pro lidovce výhodnější. V pravostředové vládě totiž vystupují jako ten sociálnější prvek. Levostředová koalice je naopak staví do pozice těch, kdo prosazují to méně příjemné.

 

Právě se děje

Další zprávy