Lidovci posilují, do vedení strany lákají Roithovou

Domácí Domácí
13. 5. 2013 13:27
Předseda strany Pavel Bělobrádek ji chce nasadit příští rok do sněmovních voleb
Zuzana Roithová.
Zuzana Roithová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po neúspěšných prezidentských volbách by mohla Zuzana Roithová obsadit kandidátku KDU-ČSL. Předseda strany Pavel Bělobrádek by ji rád viděl jako svou místopředsedkyni a jednu z kandidátů příštích sněmovních voleb.

"Zuzana Roithová je pracovitá, zkušená a hlavně slušný člověk. Takové lidi ve vedení samozřejmě uvítáme," řekl Aktuálně.cz Bělobrádek. Zároveň dodal, že o tom, zda bude skutečně zvolena, se na jisto rozhodne až 8. června na sjezdu strany v Olomouci.

Za KDU-ČSL Roithová kandidovala již do letošních prezidentských voleb. V těch skončila na šestém místě a Lidovci si podle slov předsedy strany uvědomují přínos, jaký by mohla současná europoslankyně pro stranu mít. Ve volbách do Poslanecké sněmovny, které proběhnou příští rok, se plánují přehoupnout přes pětiprocentní hranici a Zuzana Roithová nachází mezi voliči své příznivce. 

 

Roithová se postu nebrání. „Chtěla bych se z pozice místopředsedkyně plně soustředit na vzdělávání a odbornou přípravu našich kandidátů do sněmovny," sdělila serveru iDnes.cz.  

Co se ale týče svých vlastních plánů na příští rok, kandidaturu zatím nepotvrzuje. Jistá si je jen jedním, chce se věnovat publikační a přednáškové činnosti a nepřeje si být nadále placeným poslancem ani senátorem. 

Zda se ji Bělobrádkovi, který bude na blížícím se sjezdu obhajovat svůj post, podaří přesvědčit, se teprve uvidí. Oba ale pojí vzájemné sympatie a Roithové na přes rok končí mandát europoslankyně.  

Poslední volby z roku 2010 byly pro lidovce osudné. Od roku 1919 to bylo vůbec po prvé, co se do Poslanecké sněmovny neprobojovali.

 

Právě se děje

Další zprávy