Lidovci noc před sjezdem: Buď Svoboda, anebo Březina

Petr Holub
29. 5. 2009 20:02
Brno, Ostravu a Prahu má Cyril Svoboda. Jihlavu, Pardubice a Olomouc získal Jan Březina. Tak si favorité na předsedu KDU-ČSL rozdělili nejsilnější kraje
Týden před volbami hledají lidovci lídra.
Týden před volbami hledají lidovci lídra. | Foto: Jan Langer

Praha - Brno, Ostravu a Prahu má Cyril Svoboda. Jihlavu, Pardubice a Olomouc získal Jan Březina.

Tak si rozdělili favorité boje o předsednické křeslo KDU-ČSL nejsilnější kraje. Taková podpora by jim měla stačit na hladký postup do druhého kola volby.

Jazýčkem na vahách budou ve druhém kole hlasy delegátů ze stejně silného Zlínského kraje, kteří v prvním kole podpoří své vlastní kandidáty, Michaelu Šojdrovou a Jiřího Čunka.

Ti však podle papírových předpokladů do druhého kola nepostoupí.

Zlín má přitom blíže ke Svobodovi než k Březinovi, protože krajským předsedou je Jiří Stodůlka, který byl dva roky Svobodovým ministerským náměstkem.

Předsedové už nerozhodují

Tak vypadá nejpravděpodobnější scénář volby nového lidoveckého předsedy. Pochopitelně ve značně zjednodušené podobě. Přitom právě v detailech se může skrývat překvapení.

Existují přece také další okresy, byť s menším počtem delegátů. Verzi dvou favoritů ještě podporuje situace ve středních Čechách a na Královéhradecku. První z krajů má blíže k Březinovi, druhý ke Svobodovi.

Pochybnost už může vzbudit informace, že Ústecko dává přednost Šojdrové. Tamní delegáti ovšem mohou poslankyni pomoci pouze osmi hlasy z tří set deseti.

Krajští politici KDU-ČSL, které oslovilo Aktuálně.cz, však upozorňují, že se časy změnily a rozpočítávání po krajích nestačí. Je například možné, že krajští předsedové dávají přednost některému z kandidátů. To ale už dnes zdaleka neznamená, že krajští delegáti budou hlasovat stejně.

Šustr není Juránek

Předseda Jan Kasal z Vysočiny může dávat přednost Březinovi, avšak europoslanec tím nemá zaručenu ani polovinu hlasů z Kasalova kraje.

Podobně může být Svoboda oblíbencem jihomoravského šéfa Stanislava Juránka, ovšem ani ve snu nemůže počítat s podporou vlivné organizace Brno-venkov, kterou vede přednosta tělovýchovné jednoty Orel Ladislav Šustr.

Svoboda nemá ani jistotu všech hlasů v rodné Praze a podobně je na tom Březina v domovské Olomouci.

V některých krajích dokonce není jisté, kdo z kandidátů má největší sympatie. Jižní Čechy jsou rozděleny na třetiny mezi Březinu, Čunka a Svobodu. „Přitom je pravděpodobné, že delegátky budou v prvním kole volit Michaelu Šojdrovou," upozorňuje jeden z lidovců obeznámených s poměry v jihočeské organizaci.

Neklidné časy, díl druhý

Dramatické okolnosti sjezdu mají stejného jmenovatele, jako poslední volební sjezd koncem roku 2006 v Brně. V obou případech se totiž bojuje o dědictví bývalého předsedy Miroslava Kalouska.

Kalousek se před třemi lety vzdal funkce po ostré kritice moravských organizací, kterým se nelíbila jeho snaha sestavit vládu s tichou podporou KSČM. Protikalouskovské křídlo tehdy postavilo do boje o předsedu senátora Čunka, kterému ustoupil jeho dosavadní vůdce Svoboda. Ve vzrušené době po Kalouskově pádu bylo nutné spojit síly, protože krajské počty už tehdy nefungovaly úplně přesně.  

Dosavadní Kalouskovy přívržence v předsednickém boji reprezentovala Vlasta Parkanová, která dosáhla na funkci místopředsedkyně.

Za vším hledej Kalouska

Tentokrát podporují Březinu stejní lidé, jako před třemi lety Parkanovou. Přidal se k nim navíc Čunkův první místopředseda Toman Línek z Pardubic.

Březinovi nahrává, že se silnější, dříve protikalouskovské křídlo rozpadá. Za jeho reprezentanta se tentokrát nejdříve prohlásil Svoboda, ovšem Čunek ustoupit nechce a hlásí se také. Pokud se spory mezi nimi prohloubí, může olomoucký vyzyvatel uspět i ve druhém kole.

Čunek může získat paradoxně podporu od některých Kalouskových souputníků. Mezi lidovci totiž kolují zvěsti, že jim Kalousek doporučil hlasovat pro stávajícího předsedu. Znovuzvolení kontroverzního Čunka by bylo dostatečným argumentem pro odchod exministra financí a jemu nejbližších ze strany.

Právě na tyto pověsti reagovaly emotivní výzvy Březiny a Šojdrové, ať na sjezd nejezdí nikdo, kdo chce jen získat alibi pro odchod ze strany.

Čunek ani Svoboda se přitom nelíbí vdově po legendárním předsedovi Josefu Luxovi. Čunkovi vyčítá, že stranu poškodila jeho aféra, Svobodovi jeho hlas pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem.

Proto právě na podpoře Věry Luxové může v boji o předsednictví stavět poslankyně Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy