Lidovci a zelení kritizují výběr ČT do volebních debat

ČTK ČTK
17. 2. 2010 20:00
Obě strany neuspěly v průzkumech veřejného mínění
Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.
Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lídři KDU-ČSL a Strany zelených dnes kritizovali Českou televizi (ČT) za to, jakým způsobem vybírá politiky, kteří mohou vystoupit v krajských předvolebních debatách. ČT podle nich svým přístupem volební soutěž ovlivňuje.

Chybou je prý to, že klíč pro výběr hostů nezohledňuje celostátní šance stran, které v konečném součtu rozhodují. ČTK to dnes řekli předseda lidovců Cyril Svoboda a šéf zelených Ondřej Liška. Česká televize kritiku odmítla.

První ze série Otázek Václava Moravce Speciál se odehraje dnes večer v Karlovarském kraji. KDU-ČSL ani Strana zelených v debatě svého zástupce mít nebudou. Podle průzkumů ČT by totiž v kraji nepřekročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

Model ČT vytváří špatný dojem

"To, co zvolila Česká televize, je podle mého názoru chybný koncept. Já jenom doufám a budeme o tom ještě jednat, že to není snaha České televize vstupovat do volební soutěže a určovat, kdo má být úspěšný a kdo ne," řekl dnes ČTK Svoboda.

Česká televize do předvolebních debat chce zvát politiky stran, kteří v průměru ze dvou průzkumů veřejného mínění provedených agenturami STEM a SC&C v regionu překročí v preferencích pětiprocentní hranici.

Na základě těchto modelů zpracovaných pro ČT, televize v karlovarském kraji nechá diskutovat tamní lídry ČSSD, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Podle Svobody ale není spravedlivé to, že ČT zohledňuje odhad krajského výsledku stran a nezapočítává jejich celostátní průměr. Teprve ten přitom rozhodne o tom, které strany se do sněmovny dostanou, zdůraznil.

"Zvolí-li Česká televize tento model, tak do toho vstupuje naprosto jasně, protože vylučuje z možnosti oslovit voliče ty strany, které spolehlivě ve sněmovně budou a vytváří dojem, že tam můžou být někteří jiní," řekl.

Pravidla televize jsou pseudoobjektivní

Podobný názor má i Liška.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.
Předseda Strany zelených Ondřej Liška. | Foto: Ondřej Besperát

"Česká televize tímto způsobem výběru hrubě porušuje své poslání média veřejné služby. Plete si průzkumy veřejného mínění s demokratickými volbami a pasuje se sama do role toho, kdo určuje, kdo smí a nesmí promlouvat z televizní obrazovky," prohlásil.

Také on zdůraznil, že o šancích strany na vstup do sněmovny rozhoduje celostátní, a nikoliv regionální průměr. Česká televize si podle něj svým "pseudoobjektivním" pravidlem jen vytváří alibi před velkými stranami.

ČSSD a ODS se podle něj totiž nikdy nevzdaly snahy ovlivňovat klíčové veřejnoprávní médium.

Nesvalujte na nás vinu

Mluvčí České televize Ladislav Šticha dnes tyto výtky odmítl. Kritika na adresu ČT je podle něj oblíbený český folklor před každými volbami.

"Česká televize musí kategoricky odmítnout, aby politické strany, které neumí samy dostatečně oslovit voliče a získat dostatečné preference, svalovaly vinu na Českou televizi," řekl.

Zvolený model výběru politiků podle regionu je podle Štichy spravedlivý, protože voliči budou vybírat lídry, kteří v krajích kandidují.

"Podobné výroky politiků vnímáme jako pokus zasahovat do nezávislosti České televize a musíme je odmítnout," reagoval na výtky Svobody a Lišky.

 

Právě se děje

Další zprávy