Lidé nejvíc věří Sobotkovi, nahoru jde také Liška

redakce DOM
23. 2. 2008 12:15
Žebříček Centra pro výzkum veřejného mínění

Praha - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jediným stranickým politikem, u kterého převažuje kladné hodnocení nad záporným.

Sobotka se také umístil na špici žebříčku důvěryhodnosti. Podle lednového šetření CVVM mu důvěřuje 46 procent dotázaných.

O šest procent méně lidí věří pražskému primátorovi a místopředsedovi ODS Pavlu Bémovi, druhé místo s ním sdílí místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Na dalších příčkách skončili místopředsedkyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová (37 procent), předseda ČSSD Jiří Paroubek (36 procent) a předseda Strany zelených Martin Bursík (34 procent).

Stoupl Liška, klesl Bém a Gandalovič

Oproti minulým průzkumům si nejvíce - o sedm procentních bodů - polepšil místopředseda zelených Ondřej Liška, místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques (o 4 procenta), bývalá předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová (+ 6 procent) a místopředseda ČSSD Milan Urban (+ 4 procenta).

Největší pokles naopak postihl Pavla Béma, který si pohoršil o 4 procenta, stejně jako jeho stranický kolega Petr Gandalovič.

S výjimkou Bohuslava Sobotky, u kterého převažují kladná hodnocení respondentů nad zápornými, hodnotí lidé ostatní politiky spíše negativně.

Mezi stranické osobnosti se silně převažující nedůvěrou (převaha negativního hodnocení je větší než 30 procent) se řadí předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a místopředseda ODS Ivan Langer.

Přes tisíc respondentů

CVVM provedlo výzkum v lednu letošního roku na 1046 respondentech, kteří u seznamu 29 stranických osobností odpovídali na otázku: "Nyní Vám přečtu jména některých politiků. U každého mi, prosím, řekněte, zda mu důvěřujete, nebo nedůvěřujete, či to neumíte posoudit. Případně, zda tohoto politika neznáte."

 

Právě se děje

Další zprávy