Lidé nejvíc chtějí vládu ČSSD s podporou komunistů

Martina Machová Martina Machová
2. 8. 2012 10:57
Lidový dům si nechal zpracovat, jak voličům vadí spolupráce s KSČM
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté si nechali empiricky zjistit, jak moc by jejich voliče popudila případná vládní spolupráce s komunisty.

Agentura STEM pro ně v červnu zjistila, že sice nejde o široce podporovanou variantu, ale její přijatelnost posiluje a posilovat bude.

Na otázky věnující se „snesitelnosti" případných koalic českých socialistů - pokud by se stali vládní stranou - odpovídalo 1112 respondentů. Informace je součástí interního dokumentu nazvaného „ČSSD v poločase vlády pravice v Česku", napsal deník Insider, který má dokument k dispozici.

Závěry jsou snadno čitelné: lidem by nejlépe vyhovovala vláda sociální demokracie s tichou podporou KSČM.

"Tato vládní varianta má sympatie až tří čtvrtin voličů ČSSD a byla by akceptovaná až pro tři pětiny populace, pokud by se ČSSD nepodařilo sestavit nějakou podobu vlády s nekomunistickými stranami," píše se v komentáři k uvedenému průzkumu.

"Mezi voliči ČSSD má tato varianta podporu 58 procent a pro 42 procent z nich by byla přijatelná otevřená vládní koalice ČSSD s komunisty," pokračuje dokument. Ten ovšem vedle toho přiznává, že stále pro jednu pětinu voličů ČSSD je vláda s komunisty naprosto nepřijatelná.

Analytici Lidového domu ovšem v oné "nepřijatelnosti" vidí rezervy. Očekávají, že spolupráce s KSČM bude čím dál méně kritizovaná v důsledku hledání alternativ k současné nepopulární vládě.

Srovnejte si zisky a ztráty

"ČSSD by proto měla pečlivě analyzovat možné zisky a ztráty eventuální vládní spolupráce s komunisty a ve veřejném prostoru umět v tomto ohledu přesvědčivě argumentovat," radí vedení českých socialistů analytici.

Podle nich totiž již nestačí argument, že si ČSSD vládní spolupráci s komunisty zakázala takzvaným Bohumínským usnesením.

Rozporuplně pak podle průzkumu dopadla varianta, kterou oficiálně protlačuje vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou. Jde o spolupráci s lidovci a stranou Zelených podle pravidla "když nemáme koaličního partnera v parlamentu, tak mu vlastním úsilím pomůžeme se tam dostat".

Socialisté v tomto duchu již pozvali na své programové konference předsedu lidovců Pavla Bělobrádka nebo šéfa Zelených Ondřeje Lišku.

Vymyslí v Lidovém domě, jak přesvědčit voliče, že spolupráce s komunisty je nezbytná?
Vymyslí v Lidovém domě, jak přesvědčit voliče, že spolupráce s komunisty je nezbytná? | Foto: Ludvík Hradilek

Největší odpor k ODS

"Výzkum prokázal, že veřejnost by příliš nemotivovaly nejrůznější předvolební koalice, které by se ČSSD mohla pokusit sestavit s menšími středolevými subjekty (KDU-ČSL, SZ), aby se eventuálně vyhnula situaci, že by se po volbách musela jako vládní strana v nějaké podobě opírat o podporu KSČM," stojí v dokumentu.

Následují čísla, která celkový stav dokreslují - popisovanou předvolební koalici by volila pětina populace, předvolební koalice s lidovci by pak vynesla nanejvýš padesátiprocentní podporu.

Průzkum ovšem líčí i temnou stranu takového spojení. "Mezi voliči je však minimálně 20 procent těch, kteří by takovou koalici nevolili," přiznávají analytici.

Na chvostu celkové snesitelnosti se pak objevuje vládní pravicová TOP 09 s občanskými demokraty, zejména tedy tradiční koaliční spojenec socialistů z úrovně krajů a velkých měst. "Největší kategorický odpor je k velké koalici ČSSD a ODS (téměř 50 procent)," tvrdí průzkum.

O Věcech veřejných není v celém dokumentu ani slovo. 

Vadí nebo nevadí komunisté ve vládě po dvaceti letecho od pádu totality? Diskutujte zde

 

Právě se děje

Další zprávy