Lessy ustupuje, nabídne Kubicemu zrušení náměstka

ČTK ČTK
4. 12. 2011 16:20
Policejní prezident přinese ministru vnitra Kubicemu místo své rezignace návrh na zrušení postu náměstka
Foto: Policie ČR

Praha - Policejní prezident Petr Lessy nabídne při pondělní schůzce ministru vnitra Janu Kubicemu, že na prezidiu zruší místo náměstka pro strategie, které nyní zastává Pavel Osvald. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Šéf policie tak ustoupí ministrovi, který spor o Osvaldův post vnímá jako jeden z důvodů, proč by měl Lessy rezignovat. K odstoupení vyzval Kubice policejního prezidenta na počátku týdne. Tvrdí, že Lessy dostatečně nepodporuje přímý výkon služby, tedy policisty v terénu.

Kubice podle svého dřívějšího vyjádření očekává, že mu šéf policie přinese svoji demisi v pondělí. Požaduje ji zejména proto, že Lessy chce ponechat silná personální a jiná pracoviště, která nemají nic společného s přímým výkonem služby. Lessy však v neděli uvedl, že přinese v pondělí Kubicemu koncept dalšího zeštíhlení policejního prezidia.

Chovám se úsporně

Na prezidiu již v poslední době podle Lessyho zásadně poklesl počet lidí. Zatímco dříve jich zde pracovala zhruba tisícovka, v současné době má 600 tabulkových pozic, z toho kolem 500 je obsazených.

Lessy již dříve řekl, že zatím nevidí důvod ke své rezignaci. Ministrův požadavek ho prý překvapil. Výzva k rezignaci podle něho padla na závěr odborné diskuse o uspořádání policejního prezidia. Ministr šéfovi policie údajně neřekl, v čem pochybil, nebo že policie pod jeho vedením špatně funguje. Lessy si přitom myslí, že se policejnímu sboru začíná v poslední době dařit.

Lessy tvrdí, že se s Kubicem snaží o stejnou věc - aby měla ČR takovou policii, která je schopna plnit své úkoly. "Lišíme se v úhlu pohledu a hodnocení rizik, jak se k tomuto cíli dostat," uvedl. Ministr však již ve čtvrtek řekl, že mezi ním a Lessym panuje vzájemná nedůvěra, a další spolupráce by proto byla velmi složitá. Dodal, že již nyní komunikuje s policejním prezidentem pouze písemně.

Spor mezi ministrem a policejním prezidentem se vyhrotil poté, co poradní komise ministra vnitra vypracovala návrh na úsporná opatření a systémové změny v policii. Doporučila například zrušit nebo zcivilnit celkem více než 2000 především manažerských pozic, úsporu vyčíslila na necelou miliardu korun. Policejní prezidium ovšem komisi vytklo, že nevzala v úvahu například výdaje na vyplácení případných záloh nebo na následnou výsluhovou rentu. Vedení policie spočítalo, že úspory by činily pouze necelých 168 milionů korun, výdaje by se prý navíc mohly naopak dočasně zvýšit.

 

Právě se děje

Další zprávy