Legislativní rada: Zpřísněme povolování odposlechů

jaa, čtk
18. 5. 2007 16:30
Nově by musela policie odposlouchávané zpětně informovat
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Legislativní rada vlády na dnešním zasedání doporučila ministrům, aby návrh zákona zpřísňující pravidla pro používání odposlechů podpořili.

Předloha vypracovaná ministerstvem spravedlnosti předpokládá, že neoprávněně odposlouchávaní lidé by se o tomto kroku policie zpětně dozvěděli a mohli případně žádat odškodnění.

Zákon také výslovně stanoví princip, že odposlech by mohl být nařízen pouze v případě, kdy si policie potřebné informace a důkazy nemůže opatřit jinak.

Lidé, na něž stát nasadí odposlechy, by mohli podat k Nejvyššímu soudu žádost o přezkoumání zákonnosti takového postupu.

"Občan, jehož práva byla takto porušena, bude moci požadovat od státu zadostiučinění. Zjednodušeně řečeno - jde o jisté 'zpřísnění' pravidel používání operativně pátracích prostředků," informovala ČTK Simona Cigánková, mluvčí předsedy legislativní
rady Cyrila Svobody.

Po zpřísnění volá i opozice

Změnit současnou praxi při nasazování odposlechů chce nejen vláda, ale i opozice.

Vládní návrh zákona, podle něhož neoprávněně odposlouchávaní lidé se o tomto kroku policie dozvěděli a mohli také žádat odškodnění, připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

ČSSD přišla se svým vlastním návrhem. Požadovala, aby odposlechy povoloval pouze Nejvyšší soud. Kvůli nesouhlasu ODS přišla nejsilnější opoziční strana s kompromisním návrhem.

Bezpečnostní experti ČSSD navrhují, aby odposlechy na první tři měsíce povoloval soud okresní a teprve prodloužení odposlechů řešil Nejvyšší soud.

Vnitro chce odposlechy každoročně zkoumat

V současnosti schvaluje nasazení policejních odposlechů krajský soud na šest měsíců a stejný soud pak řeší i žádost o jejich prodloužení.

Také vnitro prosazuje změnu pravidel při nasazování odposlechů. Každoročně tak bude například zpracována analýza nasazování odposlechů, materiál za rok 2006 se již dokončuje. Zpřísní se také pravidla pro nasazení odposlechu a omezí se počet lidí, kteří s nimi pracují. Měla by se také zpřísnit následná kontrola.

Zatímco v roce 2004 bylo nasazeno 10.000 odposlechů, o rok později 7300. V roce 2005 tak počet odposlechů poprvé klesl. Do té doby jen stoupal. Podle policie za prvních šest měsíců loňského roku odposlouchávala policie 4130 telefonních čísel.

 

Právě se děje

Další zprávy