KSČM o 17. listopadu: Pokus o spravedlnost nevyšel

Martina Macková
16. 11. 2007 16:10
Poučili jsme se z chyb první formy socialismu, tvrdí
Vedení dnešních komunistů - Filip, Kováčik, Dolejš
Vedení dnešních komunistů - Filip, Kováčik, Dolejš | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Listopad 89? To je symbol porážky pokusu o sociálně spravedlivou společnost v Evropě, míní čeští komunisté. KSČM říká, že ideály sametové revoluce nikdy nebyly naplněny.

"V důsledku nastartovaných hlubokých změn došlo k rozšíření formálních demokratických svobod. Zároveň však došlo i k restauraci značně nerovné a nespravedlivé kapitalistické společnosti. Ideály z roku 1989 zůstaly v mnohém nenaplněny, v mnohém zapomenuty," uvedla strana v prohlášení.

Listopad není skutečný svátek

Skutečným státním svátkem bude podle KSČM 17. listopad tehdy, až budou i v praxi naplňována hesla o humanitě a demokracii, až bude překonána praxe, kdy stranictví těch, co jsou u moci, je  cestou ke kariéře a nikoli službou občanům, a kdy nebude neustále zpochybňována KSČM jako legitimní součást politického spektra.

Komunisté v souvislosti se zítřejším státním svátkem připomínají následky, které podle nich přinese ekonomická reforma ODS. 

"V průběhu tzv. reformy veřejných financí mají být nemalé prostředky převedeny pod kontrolu  nepočetné privilegované menšiny. Mocenská elita se snaží všemi prostředky zabránit občanům, aby mohli o svém osudu svobodně rozhodovat," uvedl výkonný výbor strany, který s tím spojuje i odmítnutí referendu o umístění amerického radaru.

Poučili jsme se

KSČM občany v prohlášení ubezpečuje, že vyvodila poučení z chyb a deformací první formy socialismu. "Strašení "temnými pikly komunismu" a "komunistickým návratem k totalitě" je pouze účelovým prostředkem k zastření současné reality. Jsme na straně těch sil,  kterým jde o naplnění progresivní stránky tzv. "sametové revoluce", o  skutečné prohloubení demokracie a sociálně spravedlivou společnost jako alternativu," tvrdí komunisté.

Foto: Ondřej Besperát
 

Jak si to KSČM představuje? "Bezprostředně  jde o zastavení asociální ofenzívy pravice, o obhájení právního státu, o udržení suverenity lidu ČR a jeho práva demokraticky o sobě rozhodovat. Také o odražení pokusů stoupenců fašismu, rasismu a vypjatého nacionalismu  se aktivizovat, destabilizovat společnost," vyjmenovali v prohlášení.

Členové a sympatizanti KSČM podle vedení strany zítra podpoří jen ta vystoupení, ve kterých občané odmítají radar, reformy a požadují referendum.

Sami věnce položí jen k pamětní desce Jana Opletala. O Národní třídě, kde totalitní policie brutálně napadla v roce 1989 studenty, se sobotní program čelních komunistů vydaný tiskovým oddělením KSČM nezmiňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy