Kritik islámu Wilders nakonec cestu do Česka odložil

hp
26. 11. 2009 10:32
Organizátorům odřekli už potřetí místo konání akce, Wilder nemá kde přednášet
Kritik islámu, nizozemský politik Geert Wilders.
Kritik islámu, nizozemský politik Geert Wilders. | Foto: Reuters

Praha - Kritik islámu nizozemský politik Geert Wilders, který měl mít v Praze přednášku, nepřijede. Nemá, kde by mohl se svou přednáškou na téma Svoboda slova a islamizace Evropy vystoupit.

Svou cestu do České republiky na poslední chvíli odložil poté, co majitelé paláce Aventin, kde se měla Wildersova přednáška konat, odstoupili od podpisu smlouvy. Stalo se to přitom už potřetí. Akce byla předtím domluvena v Senátu a v Kaiserštejnském paláci.

Zatímco majitel paláce si konání přednášky rozmyslel stejně jako vlastník Aventina, vystoupení Wilderse v Senátu, kam ho pozval senátor za ODS Jiří Oberfalzer, zakázal jeho stranický kolega, předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Vedení ODS se od Oberfalzerova pozvání distancovalo s tím, že se jedná o jeho soukromou iniciativu. Podle ODS Wildersovy radikální názory překračují meze svobody projevu, prohlubují extremismus ve společnosti a zásadně odporují politice strany.

Organizátorům akce portálu Eurabia.cz a Jiřímu Oberfalzerovi se už nepodařilo nalézt jinou budovu, kde by se přednáška mohla konat. Majitelé paláců se prý obávají, že kdyby známého kritika islámu u sebe přijali, mohli by se stát terčem muslimkých útoků. Muslimové v minulosti na Wilderse kvůli jeho názorům vyhlásili fatwu, tedy příkaz zabití. Chrání ho proto policie.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka.
Předseda Senátu Přemysl Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nejvíc mě mrzí atmosféra, která byla kolem návštěvy nizozemského politika vyvolána a vedla nakonec ke strachu soukromých vlastníků poskytnout půdu pro projev svobodného názoru. Obrátíme se na majitele a provozovatele konferenčních sálů a pokusíme se uspořádat tuto akci v náhradním termínu," okomentoval senátor Jiří Oberfalzer vzniklou situaci.

Podle šéfredaktora serveru Eurabia.cz Edvarda Steinskyho byl o Wildersovu přednášku veliký zájem. Museli dokonce odmítat i zájemce z řad médií. "To svědčí o tom, že naše rozhodnutí Geerta Wilderse pozvat, bylo trefou do černého a povzbuzuje nás to v dalším úsilí," dodal.

Wilders prý odloží svou návštěvu Prahy do té doby, než se najde pro přednášku místo, kde nebudou hrozit žádné takové komplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy