Zeman: Vláda bude v lednu, premiér Sobotka už za týden

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 9. 1. 2014 17:15
Prezident slíbil, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem v následujících dnech.
Lídři ČSSD při podpisu koaliční smlouvy.
Lídři ČSSD při podpisu koaliční smlouvy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman prolomil den před avizovaným prohlášením své mlčení a poprvé se vyjádřil k aktuální politické situaci.

V rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že Sobotku jmenuje premiérem v následujících dnech. "Pan Sobotka splnil všechny podmínky, které jsem mu dal, proto bude samozřejmě jmenován premiérem," uvedl prezident.

Podle agentury Zeman jmenuje Sobotku v týdnu následujícím po podepsání koaliční smlouvy. Zeman však v pondělí odjíždí na třídenní návštěvu Karlovarského kraje a nebude tak v Praze. K jmenování Sobotky tak pravděpodobně nedojde dříve než ve čtvrtek.

Novou vládu hodlá Zeman jmenovat do konce měsíce. V pátek zveřejní své výhrady k jednotlivým kandidátů. "Výhrady by měl posoudit premiér a poslanci, kteří budou pro novou vládu hlasovat," dodal Ovčáček s tím, že prezident nehodlá jmenování protahovat.

Zdroje obeznámené se smýšlením Zemana nicméně tvrdí, že prezident nemíní nikam v případě jmenování vlády spěchat. Odkazují i na to, že nejsou splněny všechny jeho požadavky, které si během vyjednávání o vládě kladl.

"Například Sněmovnou ještě neprošel v prvním čtení služební zákon, tedy podmínka, na které se dohodl Zeman s Andrejem Babišem, aby jej mohl jmenovat ministrem financí," připomněl zdroj blízký Hradu.

Současně neproběhly ani schůzky se všemi lídry koaličních stran, na kterých chce Zeman ještě jednou probrat soudržnost koaliční sto jedenáctky.

Tři sociální demokraté nevadí

Co se týče jmen ministrů, Zeman údajně našel "škraloup" na každém sociálnědemokratickém nominantovi vyjma Svatopluka Němečka, který by měl usednout v čele zdravotnictví. Němeček se přitom brání podezření, že se podílel na předražování zdravotnických přístrojů.

Výrazně Zemanovi údajně nevadí ani zarytý sobotkovec Petr Krčál, se kterým Sobotka počítá jako s ministrem práce a sociálních věcí. Radní z Vysočiny se se Zemanem zná ještě z doby, kdy Zeman stál v čele ČSSD a Krčál působil jako tajemník okresní organizace ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: Ludvík Hradilek

"Nebyli jsme v intenzivním kontaktu, ale naše vztahy jsou korektní, nikoli nepřátelské," líčí svůj vztah k prezidentovi Krčál.

A do třetice - prezidentským sítem, byť pravděpodobně s aspoň nějakou výtkou, projde i Milan Chovanec, který aspiruje na ministra vnitra. Účastník povolební lánské schůzky, který ji jako první potvrdil, dostal již pardon od svého předsedy Bohuslava Sobotky. Díky přímluvě Zemanových spolupracovníků neztratil údajně zcela podporu ani u Zemana.

Zaorálek projde, problém je Dienstbier

Podle zdrojů Aktuálně.cz zůstává personou non grata zejména Jiří Dienstbier, který se má stát ministrem, jenž má na starost Legislativní radu vlády a oblast lidských práv a rovných příležitostí. Právě nad tímto jménem údajně Hrad váhá, zda jít kvůli němu do ostrého sporu a nejmenovat ho.

Jiří Dienstbier byl nejvíce "ohroženým" ministrem již na Sobotkově seznamu. Sobotka totiž v poslední době opíral svůj vliv o pražskou organizaci, která jej podržela již před volbami na Ústředním výkonném výboru, kde se hlasovalo, zda je vůbec kandidátem na premiéra. Vlivní členové pražské ČSSD jej navíc podporovali i během povolebního pokusu o jeho odstavení.

Sobotka jim v souvislosti s tím údajně slíbil, že Dienstbier, který je stále s většinou pražské organizace „na nože", ministrem nebude. Nakonec se jím stal, což pražské socialisty popudilo a nyní zvažují, zda loajalitu Sobotkovi nevypovědět.

Naopak velké problémy s případným jmenováním by neměl mít Lubomír Zaorálek, který v poslední době zjemnil svou rétoriku směrem k Hradu a místo hrozeb hovoří o styčných bodech, na kterých se s prezidentem dokáže dohodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy