Konec jistoty. Poslanci si zrušili doživotní imunitu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 2. 2012 13:03
Imunita má platit jen po dobu mandátu. Pro bylo 156 poslanců, proti nehlasoval nikdo
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci se sami připravili o jednu ze svých největších výhod. Sněmovna ve středu jednohlasně schválila ústavní předlohu o omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců.

Pro bylo 156 ze 161 hlasů, proti nehlasoval nikdo.

Po mnoha letech sporů se tak podařilo najít napříč politickým spektrem společnou řeč.

Novela, která by měla platit od příštího roku, ruší doživotní imunitu. Ta by trvala jen po dobu mandátu. Normu, kterou předložili poslanci všech sněmovních stran, nyní posoudí Senát.

Ke schválení je nutná třípětinová většina v obou parlamentních komorách. Změna má začít platit od ledna 2013.

Ačkoliv stále nebude možné vydat poslance či senátora trestnímu stíhání v době svého mandátu bez souhlasu příslušné komory, po jeho uplynutí už nic stíhání nezabrání. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Promlčecí lhůta navíc během výkonu funkce nepoběží.

Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora. Promlčecí doba by neběžela.

Byla tak konečně vyslyšena jedna z často kritizovaných výhod českých zákonodárců. Předloha se nicméně týká pouze doživotní imunity, dříve zahrnutá přestupková imunita v ní zahrnuta není.

První pokus nevyšel

Předloni na podzim hlasovalo pro původně navrženou ústavní změnu 89 ze 124 přítomných poslanců a nebyla přijata.

ČSSD chtěla přestupkovou imunitu částečně zachovat, pro koaliční návrh zvedli ruce jen čtyři její poslanci. Vládních poslanců však bylo ve sněmovně jen 85 z tehdejších 118.

V případě přestupkové imunity si nyní mohou zákonodárci vybrat způsob projednání svého přečinu, a to buď v obvyklém správním řízení, nebo v mandátovém a imunitním výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy