Komunisté vzpomínají na Listopad. Havla mají za lháře

Domácí Domácí
13. 11. 2009 15:58
Z myšlenek demokratizace společnosti prý zůstala pouhá fráze
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunistická strana Čech a Moravy, jejíž předchůdkyni smetla revoluce před dvaceti lety, považuje exprezidenta a vůdčí osobnost Listopadu 1989 Václava Havla za lháře.

Ve zvláštním prohlášení, které k výročí revoluce vydali, také komunisté píší, že místo pravdy a lásky po dvaceti letech zvítězilo jediné měřítko: soukromý zisk.

"Zejména Václav Havel a kolem něj soustředěná část tzv. 'disentu' od samého počátku lidem v České republice vědomě lhali. Zatímco většina společnosti měla nejasné představy o podobě budoucího vývoje v tehdejším Československu, měl právě Václav Havel představy zcela jasné, jen je vědomě lidem neříkal," napsali komunisté.

Své prohlášení vydali pár dní poté, co jeden z klíčových představitelů někdejší KSČ Miroslav Štěpán o Havlovi prohlásil, že musí po dvaceti letech obdivovat, jak trvá na svých zásadách, a že ne vše, co prosadil, je špatné.

Dnešní komunisté - na rozdíl od ultrakomunisty Štěpána - se opřeli i do hesla "Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí", jež Havel v listopadových dnech zpopularizoval. "Nebyla to pravda a láska, kdo zvítězil a určoval základní hodnoty společnosti. Byli to ti, kteří cíleně tvrdou rukou budovali neoliberální kapitalistickou společnost, kde pod rouškou mravních hodnot existuje pouze jediné měřítko - soukromý zisk," napsala KSČM, třetí nejsilnější parlamentní strana současnosti.

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Kompletní znění stanoviska KSČM k výročí 17. listopadu

Nit suchá nezůstala ani na "servilním" členství v Severoatlantické alianci či nedávné ratifikaci Lisabonské smlouvy.

"Účty musí lidu České republiky složit ti, kteří se po celých dvacet let od 17. listopadu 1989 do dneška podíleli na politické a ekonomické vládě v České republice. Komunistická strana Čech a Moravy je k tomu vyzývá," nechali se slyšet komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy