Kompro z Mrázkova archivu? Nemám, řekl Dalík online

Sabina Slonková
15. 10. 2008 11:05
Přítelem premiéra odpovídal na Aktuálně.cz
Marek Dalík byl hostem na Aktuálně.cz
Marek Dalík byl hostem na Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Od jmenování Mirka Topolánka ministerským předsedou platí Marek Dalík za jednoho z nejvlivnějších tuzemských lobbistů.

Má premiérovu takřka absolutní důvěru, s jeho jménem je spojena řada klíčových verdiktů v zákulisí politiky. U ostatních politiků ani u řady byznysmenů nejlepší pověst nemá.

Znovu to ostatně potvrdil o víkendu předseda Zelených Martin Bursík. V televizní debatě, kde se mluvilo o politické kultuře, řekl: "Pánové Tvrdík, Dalík a spol. by měli z politického života zmizet."

I to je důvod, proč redakce Aktuálně.cz lobbistu a poradce Marka Dalíka pozvala na online rozhovor. Patří mezi špičky těch, kteří - ač nejsou vrcholnými politiky - zdejší politické dění významně ovlivňují.

Před ním jste mohli vyzpovídat poradce ČSSD Petra Dimuna či přítele Miloše Zemana Miroslava Šloufa.

Mrázkův archiv

Marek Dalík přišel na rozhovor se čtenáři Aktuálně.cz v 10 hodin dopoledne do redakce. V rozhovoru řekl například, jak se pracuje s Mirkem Topolánkem. A také jak je to s kompromitujícími fotografiemi Vlastimila Tlustého (ODS) z archivu zastřeleného šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Dalík totiž v reportáži skrytou kamerou televize Nova odmítl podvržené fotky Tlustého a slečny ve výřivce s tím, že podobné už má. "Tyto fotky nevlastním. Vím jen, že existovaly či existují," řekl v online rozhovoru.

Z politologie do politiky

Dalík, pravá ruka premiéra Mirka Topolánka, přišel do Prahy z Brna na studia politologie. V devatenácti současně začal pracovat v týmu tehdejšího prezidenta Václava Havla. Na Hradě zůstal přes tři roky a následně zamířil do byznysu.

V roce 1999 založil se známými agenturu New Deal, která se specializovala na public relations. Firma sbírala klientelu hlavně na Moravě.

Do vrcholné politiky vstoupil společně s Topolánkem, který si jej vybral jako nejbližšího spolupracovníka v době, kdy byl poprvé zvolen předsedou ODS. Dalík ukončil své pracovní angažmá ve firmě a coby zaměstnanec hlavní kanceláře ODS všechen čas věnoval Topolánkovi.

Ještě v době, kdy byl Topolánek jen stínový premiér, skončil Dalík na pár hodin ve vazbě. Policie byla přesvědčena, že se pokusil uplatit poslance Zdeňka Kořistku.

Státní zástupkyně ale Dalíkovo obvinění zrušila, podle ní pro jeho stíhání neexistovaly věrohodné důkazy.

Od chvíle, co ODS po volbách v roce 2006 sestavila vládu, Dalík opakovaně čelí obviněním, že v zákulisí ovlivňuje politiku a propojuje ji s byzbysem víc, než je v nepsaných pravidlech lobbingu přípustné. Důkaz, že by přitom porušil zákon, ale dodnes nikdo na stůl nepoložil.

Dalík je i nadále premiérovým rádcem, nicméně není zaměstnaný ani v ODS, ani ve Strakově akademii. Jejich vztah, který zůstává velmi těsný, oba nazývají přátelstvím.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:06Autor: Pepa

Otázka: Kdo je vlastně Marek Dalík (očima Marka Dalíka) ve vztahu k vrcholné politice, vládě a ODS?

Marek Dalík: Zdravím všechny čtenáře! Člověk, který řadu let úzce spolupracoval s nynějším premiérem, dnes nemá žádnou oficiální funkci a přesto je trnem v oku mnoha lidem, hlavně asi proto, co dělal.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:07Autor: Jiri

Otázka: Jake jste v mel zivote mel nejvazavaznejsi problemy se zakonem? Hrozil Vam nekdy kriminal ci zapis do trestniho rejstriku?

Marek Dalík: V kauze Kořistka. Zmanipulované grossovskou policií a jednou se, doufám, ukáže, kým vším ještě...

Odpovězeno: 15. 10. | 10:09Autor: Jan Sobotka

Otázka: Dobrý den, říká se, že ODS má prsty v aféře Čunek, že prý ji rozpoutal bývalý ministr JUDr. Novák. Co si o té kauze myslíte ? A přesvědčil Vás žalobce se svým zastavením trestního stíhání nebo to bylo jen taqk účelově zameteno pod koberec ? Děkuji .

Marek Dalík: Myslím, že dnes už těžko někdo dokáže říci, co je v této kauze realita a co účelové matení, myslím z obou stran. Pan Novák se na rozpoutání této kauzy zřejmě skutečně podílel, nevím však nic o tom, že by to dělal v zájmu ODS. Ptal bych se uvnitř KDU-ČSL.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:12Autor: Karel P.

Otázka: Můžete popsat jaké jsou hlavní rozdíly a naopak shodné rysy mezi vašimi minulými "šéfy" Václavem Havlem a Mirkem Topolánkem?

Marek Dalík: Shodné mají určitě to, že věří tomu, co dělají, a nemyslí primárně na sebe. Také jistou až nepolitickou upřímnost, ani jeden úplně nezapadá do klasické podoby českého politika. Mirek Topolánek je pragmatičtější, více ekonomicky orientovaný, oba ale věří v to lepší v lidech.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:13Autor: olDa

Otázka: Jak byste popsal ruzne roviny Vaseho vztahu k premierovi M. Topolánkovi.

Marek Dalík: Chronologicky: klient, nadřízený, kamarád, přítel.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:14Autor: John

Otázka: Proč Topolánek ve vlastní straně toleruje např. na Praze 5 „černé duše“ v ODS včetně soudního sporu s ODS, vyhazování dětí na ulici radnicí po té, co jejich školy se souhlasem radnice zprovozní nevyužívanou školní budovu ( Taneční centrum Praha, gymnázium Buďánka)..

Marek Dalík: To jistě není v kompetenci premiéra, ODS je hodně decentralizovaná a demokratická strana.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:15Autor: Otís1

Otázka: Dobrý den, jak jste se získal fotoarchiv Františka Mrázka?

Marek Dalík: Nemám žádný. Vím, že existovaly určité fotografie pana Tlustého a jistých dam, odmítl jsem je. Spíše je zajímavé, k čemu sloužily panu Mrázkovi, domnívám, že tady je jedna z odpovědí, proč pan Tlustý tak dlouho pro Mrázkovu skupinu pracoval.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:16Autor: Radek

Otázka: Myslite, ze nekdy prijde den, kdy Paroubek odejde? Nebo ho mame na dozivoti?

Marek Dalík: Doufám, že to bude brzy. Vždyť nikdy nevyhrál žádné volby, snad nevyhraje ani tentokrát.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:18Autor: Jiri

Otázka: Co si myslite o vydirani poslankyne Zubove v kauze Morava. Hodnotil byste to take tak prisne jako premier. Domnivate se, ze pokud by se prokazalo, ze Tluchor o vydirani vedel, ale nezasahl, tak by mel odstoupit?

Marek Dalík: Přece k žádnému vydírání nedošlo. Podle mých informací pan Morava s mladou Zubovou chodil, nebo chodit chtěl. Myslím, že fotografiemi chtěl pouze zapůsobit, něco ve stylu: Podívej, jak jsem důležitý, sledují mě a fotografují...

Odpovězeno: 15. 10. | 10:19Autor: x-man

Otázka: Přeji hezký den.
Nechtěl byste být premierem?Stejně hýbete politikou,odpadnul by alespon jeden mezičlánek,pan Topolánek.

Marek Dalík: Nechtěl. A nikomu bych to nepřál, není to nic příjemného.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:19Autor: ondra

Otázka: dobrý den, jaký máte tip na výsledky voleb?

Marek Dalík: ODS těsně zvítězí na procenta, bráno celorepublikově, obhájí většinu v Senátu.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:20Autor: nebula

Otázka: ...smotnete obcas brcko..?

Marek Dalík: Kdysi.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:21Autor: Jiri

Otázka: Jak vypada Vas bezny pracovni a bezny volny den? Jak travite volny cas?

Marek Dalík: Trochu se mi promíchalo, moc se neliší. Práci prokládám sportem, divadlem, výstavam a cestováním.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:21Autor: Nostrama

Otázka: Prozraďte národu něco o sobě, kdo jste ve skutečnosti. Nezakrývejte se lobbismem a Topolánkem.

Marek Dalík: Ničím se nezakrývám. A lobbista určitě nejsem.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:22Autor: Ladislav Hort

Otázka: Dobrý den.Pane Dalík . Když by udělal obyčejný člověk, to co vy Kořistkovi ,myslíte že by se měl ještě objevovat na veřejnosti a dělat ještě našeptávače Topolánkovi? Děkuji.

Marek Dalík: Nic jsem Kořistkovi neudělal. Spíše on mně, i když já ho beru jako oběť hry, kterou řídili jiní.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:24Autor: Tomas Jirkovsky

Otázka: Jake jsou Vaše hodnoty pane Dalíku? Věříte v dobro? Co očekáváte od života? Proč děláte to co děláte? Děkuji Vám za odpovědi.

Marek Dalík: Věřím v dobro, i když často nevítězí, věřím v elementární spravedlnost, v to, že nás něco přesahuje, taky v osud a lásku. Dělám, co umím, co mě baví, což není to, co se o mně píše v novinách a co rozhlašují sociální demokraté.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:25Autor: Ondřej H.

Otázka: Jaký je Váš názor na Pavla Béma?

Marek Dalík: Inteligentní, vzdělaný, nadaný politik, výborný sportovec. Ambiciózní, má velkou budoucnost, trochu netrpělivý.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:26Autor: Miloslav H.

Otázka: Pane Dalíku, v médiích se vynořila zpráva, že jste byl v minulosti soudě trestán. Je to pravda či ne. Rád bych Vaše vyjádření.

Marek Dalík: To jsem nezachytil. pokud nemyslíte vyjádření pana Paroubka, který si plete občanskoprávní a trestněprávní soudní řízení.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:29Autor: Václav N

Otázka: Dobrý den,
pokud politik pomýšlí na úspěch ve volbách, mělo by mu záležet na jeho dobrém jméně. Myslíte si, že mu na dobrém jméně přidá, když se bude obklopovat (odpusťte mi ta slova) tajuplnými a kontroverzními osobami? Přidá mu toto na důvěryhodnosti? Pokud ne, tak na čem tedy?
Děkuji

Marek Dalík: Víte, ta tajuplnost a kontroverznost je často produktem médií, každého člověka můžete vykreslit pozitivně i negativně. Logika médií velí spíše tu negativní cestu. A je to všude na světě stejné, viz právě probíhající americká prezidentská kampaň - hledání špíny, hříchů a hříšků.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:29Autor: Pavel

Otázka: trenky nebo slipy?

Marek Dalík: Boxerky.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:31Autor: Noname

Otázka: Pane Dalíku, jste si vědom toho že Vaše práce je právem většinou veřejnosti považána za neprůhlednou,hraničící se zákony a mnohdy možná zákony překračující?Lobbismus lze považovat za korektní jen tehdy,pokud je každý lobbistický úkon i příjem veřejně známý a daňově prokazatelný do všech podrobností.

Marek Dalík: Zaprvé nejsem lobbista. Všechny příjmy daním. To, že neexistuje v České republice zákonná či jiná úprava lobbingu, to není moje chyba.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:32Autor: John

Otázka: Souvisí jednání Prahy 5 s ochranou starosty Jančíka primátorem a jeho koaličním partnerem na Praze 5 - ČSSD s předsedou Obvodního výboru Praha 5 Jiřím Paroubkem ? Směřuje ODS proti dětem a nemajetným ? Zasáhne ODS proti prodeji nemovitostí za podezřelých okolností ?

Marek Dalík: Poměry na Praze 5 musí řešit občané a ODS na Praze 5, já o té situaci nic nevím, žiju na Praze 6...

Odpovězeno: 15. 10. | 10:32Autor: conan

Otázka: Prsím můžete mi odpovědět jak taková nula od pohledu odporná se může pohybovat v prostředí premiéra této republiky?To něčemu nasvědčuje.

Marek Dalík: Něčemu nasvědčuje spíš Váš dotaz.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:33Autor: bojící se občan

Otázka: S mafií se nedá diskutovat.

Marek Dalík: Souhlasím.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:34Autor: jox

Otázka: Jaky mate ze sebe pocit, kdyz citite jak Vas lidi osocuji a neprji Vam financni uspechy , ktere pricitaji vlivu , ktery mate diky panu Topolankovi. Myslite , ze by jste byl tak podnikatelsky uspesny , kdyby jste musel vyuzivat pouze prilezitosti k podnikani,ktere maji vetsina normalnich podnikatelu?

Marek Dalík: Každý využívá možností, které má, to je vlastnost přirozená všem lidem a jeden z pilířů kapitalismu.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:36Autor: Honza

Otázka: Jaké je Vaše skutečné zaměstnání, co děláte přes den?

Marek Dalík: Mám PR agenturu, podnikám i na živnostenský list a mám podíly v dalších firmách. Většinu dne strávím na schůzkách, občas píšu nějaký projekt, analýzu či podklady pro další schůzky.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:37Autor: xxx

Otázka: Udělal jste někdy něco, co by mohlo položit v případě prozrazení celou ODS? Upřímně. Konkretizovat nemusíte. Díky

Marek Dalík: Neudělal. A určitě za mě "celá ODS" nenese žádnou zodpovědnost, jsem řadový člen.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:38Autor: matka v Česku

Otázka: Jak by jste z platu deseti tisíc a pár šupů navrch coby samoživitelka dokázal dojíždět za dva tisíce do práce a pět set do školy, poplatit lékaře,recepty, léky,poplatky za vodu, elektřinu, plyn,svoz popela a další a další...obuv, oděv,školu, .....opravy na domácnosti.Dokážete,že to dokážete?.-)

Marek Dalík: Těžko říct, jako student jsem taky nebyl zrovna boháč, a žil jsem.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:41Autor: Petra

Otázka: Pane Dalíku, jaký je vlastně postup při tvorbě zákonů? První se tvoří zákony a potom teprve se lobbuje anebo je to naopak?
A mohou případné interpelace již předem dohodnutý lobbing zvrátit? Stává se to běžně nebo jen vyjímečně? Ptám se na mechanismus lobbingu. Děkuji.

Marek Dalík: Lobbing provází legislativní proces ve všech jeho fázích, je to přirozená a všude na světě obvyklá činnost. Řada zákonů vzniká pouze díky lobbistům, některé naopak kvůli nim nevzniknou nikdy, nebo později, než by společnost potřebovala. Nakonec ale plnou zodpovědnost a také kompetenci nesou poslanci, je pouze na nich, jestli se nechají ovlivnit.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:41Autor: Boris69

Otázka: Dobrý den,
Mohu se zeptat s jakou raketou hrajete (tenis)?
Díky za odpověd.

Marek Dalík: Babolat.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:50Autor: Kabes

Otázka: Jak se vyvinul vas vztah s I. Medkem od vaseho odchodu z KPR?

Marek Dalík: Bohužel osobně jsme se už příliš nestýkali. Vážím si ho, mám rád i obrazy jeho bratra Mikoláše.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:51Autor: Avs

Otázka: Dobrý den pane Dalíku, opravdu vlastníte kompromitující foto na V.Tlustého z Mrázkova archivu, jak jste řekl do telefonu v reportáži J.Kroupy?

V jakých oblastech radíte premiérovi? Jaká je za to Vaše odměna? Děláte to zdarma?

Marek Dalík: Nevlastním, vím jen, že existovaly či existují. Neradím, jsme jen přátelé, odměny si přátelé obvykle nedávají.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:55Autor: Dr. Pavel Chytil

Otázka: Dobrý den,chci se Vás zeptat na Váš názor a postoj k současné společenské atmosféře, ve vztahu k politickému prostředí (stručně 3-4 věty). 2. Nemáte pocit "burning out"? 3. Jestli můžete shrňte priority Česka do roku 2010, max.5 priorit, podle Vás? 4. Jak dlouho chcete "radit" panu M.T.?

Marek Dalík: Politické prostředí je nedýchatelné, k zalknutí, vytrácejí se reálná politická témata, jsou nahrazována povrchními aférami a pseudoaférami. Nevhodný volební systém není schopen vygenerovat akceschopnou vládu. Radar, penzijní reforma, zdravotní reforma, změna volebního systému, příprava na přijetí eura. NERADÍM panu MT.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:56Autor: Petra Kroupová

Otázka: Dobrý den, chtěla jsemse Vás zeptat, jakám pracuje s panem Topolánkem?!Děkuji za odpověď

Marek Dalík: Výborně, nejsympatičtější ale je, když nepracuje, třeba na tenise nebo na lyžích.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:57Autor: lena

Otázka: dobry den, pane daliku, bavi vas to co delate? nejste na to mladej? mel jste takoveto schopnosti uz treba ve skolce?

Marek Dalík: To těžko můžu posoudit já. Politika, historie a podobné věci mě bavily odmalička.

Odpovězeno: 15. 10. | 10:58Autor: Rejpal

Otázka: Pohybujete se v politice, ale nemáte k občanům žádné závazky, žádnou klasickou veřejnou funkci. Přesto se politikou živíte. Považuji tedy za korektní sdělit občanům jaké jsou vaše roční příjmy a jaký je Váš aktuální majetek? Děkuji

Marek Dalík: Politikou se neživím a nikdy neživil. Příjmy a majetek znají na finančním úřadě a tak to také zůstane.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:00Autor: Nezmar

Otázka: Verite tomu, ze Vam lidi neveri co rikate? Tim cim se obhajujte? Co lidem musite rici , pri ruznych kauzach spojenych s Vasim pusobenim kolem vlady a Vasim vlivem na zadavani zakazak za statni prostredky Vasim kamaradum a Vasim spolupodnikatelum?

Marek Dalík: Zdravá skepse je jistě na místě. Jiná věc je, že naše politické prostředí se změnilo ve válečné pole, kde je dovoleno skoro vše. Většina "kauz" napříč politickým spektrem je útokem konkurence. Realita je lepší, než si myslíte.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:02Autor: Károl

Otázka: Jste typickým výplodem korupčního prostředí, na kterém stojí vláda ODS. Myslíte si, že výrok soudce, že jste ovlivnňovali průběh vyšetřování Čunka, by byl v normálním právním prostředí důvod k pádu vlády? Je pravda, že manželka prezidenta Klause, je dcerou Wiliama Šalgoviče,velkého komunisty?

Marek Dalík: Soudce nic takového neřekl, opět někdo zaměňuje občanskoprávní spor s rozhodováním o něčí vině či nevině. Viliam Šalgovič byl především sovětský nelegální agent, určitě nebyl otec první dámy.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:04Autor: Teodor Martin

Otázka: Dobrý den,
prosím o odpovědi na tyto otázky:
1/ Co je smyslem lidského života?
2/ Kterých charakterových a povahových vlastností si vážíte a které naopak odsuzujete?
3/ Záření puls.amer.radaru vážně poškozuje lidské zdraví. Zajímáte se o to?
4/ Co si myslíte o vpádu amer.armády v r.2003 do Iráku?

Marek Dalík: 1. Založit nový lidský život. 2. Vážím si odvahy, pravdomluvnosti, chytrosti. Nevážím zbabělosti, hlouposti a závisti.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:05Autor: J

Otázka: Dobrý den, proč by se měli lidé jako vy pohybovat v politice a mít vliv, když je nikdo ve volbách nezvolil ?

Marek Dalík: Vliv má každý, žijeme v demokracii, míra mého vlivu se významně přeceňuje.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:05Autor: George

Otázka: Můžete se s klidným svědomím na sebe podívat do zrcadla ? Je vše, co jste dosud vykonal fér a v souladu s dobrými mravy ?

Marek Dalík: Ano. Ano.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:06Autor: koudelníka syn

Otázka: Jaká je, pane Dalíku, Vaše nejvyšší životní meta, které byste chtěl dosáhnout, nebo se k ní alespoň přiblížit?

Marek Dalík: Umřít smířený s tím, že umírám.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:07Autor: zeto

Otázka: Dobrý den Marku,

jaký je rozdíl mezi ovládáním Mirka Topolánka a hraním loutkového divadla?

Díky za odpověď.

Tomáš

Marek Dalík: Neumím posoudit, loutkové divadlo jsem nikdy nehrál.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:08Autor: karlos

Otázka: Jak je možné, že disponujete fotografiemi pana Tlustého v přítomností lehkých dam? Nepoužil jste podobné fotografie vůči Melčákovi a Pohankovi?

Marek Dalík: Nedisponuji. A aby bylo jednou provždy jasno: Nijak jsem se nepodílel na rozhodnutí pánů Melčáka a Pohanky, to je jedna z obrovských lží sodciálních demokratů.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:08Autor: jasmina

Otázka: Přeji hezký den. Co soudíte o lobismu? Je to slušné "povolání" nebo špinavá práce ...

Marek Dalík: Jako řada jiných, dá se dělat tak i tak.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:09Autor: Ja

Otázka: Preji hezky den. Jaky je Vas nazor na pardubicky tunel, ktery by se mel zacit v nejblizsi dobe stavet a na kauzu Svratka, ve ktere je i zminka o dvou poslanich ODS? Dekuji

Marek Dalík: Nevím o tom nic, omlouvám se.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:10Autor: Jan Novotný

Otázka: Mr. Dalíku, uveďte vaše základní životopisní údaje (Data a místo narození, rodiče a j. členství ve stranách, vaše školy a přátele, vaše podnikání atd.)

Marek Dalík: Většina toho se dá někde najít, rodiče nikdy nebyli v žádné politické straně.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:10Autor: markyz velejemny

Otázka: Dobry den,
je pravda, ze jste zaplatil mlademu Kockovi, aby se nechal zastrelit od Paroubkova kamose a tim se poskodila CSSD? :)

Marek Dalík: Odpovězte si sám.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:11Autor: Macík

Otázka: Pane Dalíku, jaké parametry je potřeba splnit, abych se stala skvělou lobbistkou ?

Marek Dalík: 90-60-90.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:12Autor: Houmeles

Otázka: Pane Dalík, myslíte že jste stejně úspěšný lobista a našeptávač jako Paroubkovi pohůnci Dimun a Tvrdík? Ptám se proto, že si nejsem jist, zda jstie byl stejně jako oni, zaměstnán v exekutivě/státní správě.

Marek Dalík: Nechtěl bych nikdy být úspěšný jako pan Dimun, nebo Tvrdík. Zaměstnán jsem byl v prezidentské kanceláři a pracoval, už nepracuji, jsem pro ODS.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:13Autor: MASH

Otázka: Dobry den, bylo by dobré, kdybste vzal soudruha Šloufa a kamarady z New Deal a konecne zmizel z ceske politiky. NADOBRO! Myslim, ze nam vsem by se ulevilo a politika by byla zase o neco mene zkazenejsi. Diky!

Marek Dalík: Díky za radu.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:14Autor: Karel

Otázka: Čao, pane Dalík! Co máte společného se státní zástupkyní?Doufám,že to opět nebyla madam Vesecká,která zrušila vaše obvinění,které potvrdila naopak policie?

Marek Dalík: Policie v kauze Kořistka postupovala zaujatě, nestandardně a na politickou objednávku.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:15Autor: Kozi bota

Otázka: Je pravdou ze jste vyjednaval s panem Janouskem prideleni obchodu v Obecnim dome pro Vasi pritelkyni, kde se mimochodem neprodava dle Vasich predstav a dostal jste jej jako akt usmireni s panem Janouskem?

Marek Dalík: Není to pravda. Nic jsem nedostal, obchod není můj, funguje a splácí úvěr, za který byl zařízen.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:16Autor: Dag

Otázka: Dobrý den pane Dalíku, jaký je Váš názor na hodnotu člověka, který se nechává buď někým ovlivňovat a nemá tudíž svůj postoj pevný a vyhraněný nebo mu, pokud se ovlivňovat nenechává , nevadí, že se to běžně tvrdí a razantně to nedementuje? Já jsem takové dementy od pana premiéra nikdy neslyšela. Dík

Marek Dalík: Kdyby měl pan premiér dementovat všechny nepravdy, tak by do smrti nedělal nic jiného. Pokud bezmezně věříte českým médiím, je mi Vás líto.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:17Autor: George

Otázka: V jaké oblasti radíte panu Topolánkovi ?

Marek Dalík: Neradím, snad pouze v oblasti cervingového oblouku a obouručného bekhendu.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:18Autor: Tomáš

Otázka: Pane Dalík,proč Vás stále média spojují s M. Topolánkem, když už nejste pracovně spojen s jeho kanceláří?Je to z ryzího přátelství k němu?Které z období ve "vrcholné politice" bylo pro Vás osobně tím nejsložitějším?Hodně zdaru v boji s oranžádou.

Marek Dalík: Protože se to hodí socialistům, období kauzy Kořistka.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:18Autor: [email protected]

Otázka: Čím jste chtěl být jako dítě? Toužil jste se stát čestným lobbistou s křišťálově čistým jednáním? Jaké máte vzdělání?

Marek Dalík: Kosmonautem. Studoval jsem politologii.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:19Autor: Tonda

Otázka: Měl by Paroubek odstoupit po kauze Kočka?

Marek Dalík: Měla by policie šetřit, pak by odstoupit musel.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:21Autor: Táňa Novotná

Otázka: Dokážete pravdivě všem vylíčet jaký vztah máte s Jardou Tvrdíkem?

Marek Dalík: Žádný, dva roky jsem s ním nemluvil a mluvit nebudu.

Odpovězeno: 15. 10. | 11:23Autor: Hlas pravicového voliče

Otázka: Dobrý den,
neuvažoval jste o tom, že byste se stáhnul z veřejného života? Nedokážu posoudit jestli jste dobrý člověk, ale premiérovi a celé ODS momentálně spíše škodíte než pomáháte, i když jste v tom možná nevinně.

Marek Dalík: Stáhnul jsem se po volbách 2006. Mám se stáhnout ještě někam dál? Kam?

 

Právě se děje

Další zprávy